
Cada any, cuiners, restaurants, professionals o col·ectius i institucions relacionades amb el món de la gastronomia catalana són distingits per l'Acadèmia Catalana de Gastronomia amb els Premis Nacionals de Gastronomia. Els guardons han recaigut en Can Jubany com a millor restaurant de l'any, Dani Lechuga com a millor cuiner jove i la fornera Anna Bellsolà com a millor professional. Francesc Fortí, d'El Racó d'en Binu, ha estat distingit amb el Premi Especial de l'Acadèmia. També s'han guardonat la periodista de La Vanguardia Cristina Jolonch i el periodista i gastrònom, Jordi Estadella, a títol pòstum, amb el premi a la Tasca de Divulgació. A l'acte hi ha assistit el president de la Generalitat, Artur Mas.
L’acte s’ha celebrat celebrat a l'Antiga Fàbrica Damm de Barcelona. El cuiner Nandu Jubany, a més de rebre un dels premis, ha estat l'encarregat de fer el sopar que s'ha servit durant la gala de lliurament.
Amb aquest lliurament, l'Acadèmia Catalana de Gastronomia vol fer públic el reconeixement als guardonats per la seva tasca al llarg de l'any. Els Premis Nacionals de Gastronomia són un mitjà de divulgació de les finalitats i el compromís que l’entitat té amb la cuina catalana.
Uns premiats agraïts
En l'inici de l'acte, l'Acadèmia ha volgut recordar el cuiner Santi Santamaria, mort el passat febrer, amb un audiovisual. Seguidament, el primer en rebre el premi ha estat Nandu Jubany, millor restaurant de l’any, que ha qualificat el guardó com una "injecció de vitamina" per tot el seu equip.
El cuiner Dani Lechuga ha recollit el premi al millor cuiner jove del 2010, i ha dit que li dóna forces per seguir treballant en la línia de l'"honestedat i qualitat". Per la seva banda, la fornera Anna Bellsolà, del Forn Baluard de Barcelona, guanyadora del premi al professional de l'any, ha assegurat estar "molt contenta" pel fet que es reconegui la feina dels forners.
La periodista de La Vanguardia Cristina Jolonch ha rebut el premi a la Tasca de Divulgació ex aequo amb el periodista i gastrònom Jordi Estadella, a títol pòstum. Jolonch s'ha mostrat molt satisfeta per aquest "reconeixement a la tasca periodística" dedicada a la gastronomia.
Finalment, el cuiner Francesc Fortí, d'El Racó d'en Binu a Argentona, que ha rebut el remi Especial de l'Acadèmia de mans del president Artur Mas, ha assegurat que és una "satisfacció i un honor rebre el premi".
Artur Mas ha tancat l'acte de lliurament i ha remarcat que malgrat es viuen "temps complicats i fins i tot moguts, les ambicions del país en qualsevol terreny són poques perquè aquest és un país que quan es posa en marxa és capaç d'arribar a dalt de tot".
Galeries de fotos:
Lliurament dels Premis Nacionals de Gastronomia (Margalida Amengual)
15è aniversari de Can Jubany (Adrià Costa)
El Restaurant Can Jubany, remodelat fa poc (Adrià Costa)
