El RACC acaba de publicar la 21ena edició de l'estudi iRAP on s'han analitzat milers de quilòmetres de vies de titularitat del minsiteri de Foment durant els anys 2021-2023 per determinar quins trams i carreteres són les més perilloses de tot l'estat espanyol. Així, l’informe identifica els trams de carretera amb més risc d'accidentalitat greu o mortal en funció de la quantitat de vehicles que hi circulen, així com els trams amb més concentració d’accidents.
En total s'han analitzat 3.526 trams de la Xarxa de Carreteres de l’Estat, que representen 25.743 quilòmetres. Aquestes vies suposen el 16% de longitud de carreteres espanyoles i canalitzen el 53% del trànsit total.
Per elaborar el treball s'han tingut en compte un total de 3.510 accidents amb víctimes mortals o ferits greus ocorreguts en aquestes carreteres durant el trienni que compren l'estudi. Un total de 1.133 van ser accidents mortals amb un saldo de 1.257 persones mortes i 2.377 van ser accidents greus un saldo de 3.137 persones ferides de gravetat.
Entre els resultats que mostra, destaca el fet que l'11% dels quilòmetres de la xarxa presenten un risc "elevat" o "molt elevat" de patir un accident greu o mortal. Alhora, han indicat que hi ha tretze vies que concentren el 52% del total de quilòmetres de risc.
Pel que fa a l'índex de risc en el conjunt de la xarxa, el document ha assenyalat que s’ha reduït entre el 2010 i el 2023, passant de 15,3 a 6,1 a les vies d'alta capacitat (-60%) i de 47,7 a 24,4 a les carreteres convencionals (-49%). Amb tot, els responsables de l’estudi han advertit que aquest índex és quatre vegades superior a les vies convencionals que a les d'alta capacitat.
Si ens fixem en l'any 2023, es van superar les xifres de víctimes mortals registrades el 2019, i es va produir un increment global del 4,2% en totes les tipologies de via. El nombre més gran de morts va registrar-se a les vies convencionals (943), seguides per les autovies (253) i autopistes (92). Aquestes dades, ha conclòs l’informe, posen de manifest la dificultat d'assolir l'objectiu de reduir un 50% el nombre de víctimes mortals a causa d’accident de trànsit per a l'any 2030.
Les carreteres i els trams més perillosos
Catalunya és la cinquena comunitat que registra una quantitat més gran de quilòmetres de la xarxa que discorre pel seu territori amb risc "elevat" o "molt elevat" amb 235 km per sota d'Andalusia (242 km), Castella la Manxa (370 km), Aragó (490 km) i Castella i Lleó (751 km).
L'estudi també constata que hi ha 101 carreteres de la xarxa que contenen almenys un tram de risc "elevat" o "molt elevat". A més, n’hi ha tretze que concentren el 52% del total de quilòmetres de risc "elevat" i "molt elevat", que es registren en tan sols 1.487 quilòmetres. Es tracta en tots els casos de vies convencionals, i set repeteixen en aquesta llista respecte a l'edició anterior. La més perillosa és l'N-420 entre Tarragona i Córdoba, seguida de l'N-630 (Ruta de la Plata) i de l'N-260 (Eix Pirinenc).
Per trams, el que acumula més probabilitat per a un conductor de patir un accident greu o mortal es troba a l’N-260 a Girona. Es dona la circumstància que tots aquests trams corresponen a carreteres convencionals, de calçada única i amb un carril per sentit de circulació. En aquest llistat també hi ha l’N-340 a Tarragona, concretament el tram en què finalitza la concessió, a Mont-roig del Camp.