Cau una banda dedicada a distribuir bitllets falsos de 500 euros pel mètode del degoteig

Feien compres a botigues de luxe a l'Estat i enviaven part dels beneficis al país de procedència de les imitacions | Hi ha 32 detinguts

Publicat el 31 de gener de 2018 a les 13:27
Un operatiu conjunt de diversos cossos policials, entre ells els Mossos, ha permès desarticular una organització dedicada a distribuir bitllets falsos de 500 euros a l'Estat pel mètode del degoteig, segons una nota que ha fet pública la policia catalana. Els detinguts portaven la moneda falsificada des de Bulgària fins a Espanya, que utilitzaven per fer compres a botigues de luxe. Després enviaven part dels beneficis al país de procedència de les imitacions, i per fer aquest últim pas utilitzaven empreses internacionals d'enviament de diners.

L'operació s'ha desenvolupat en diverses fases i ha permès detenir 32 persones, 27 a l'Estat espanyol i cinc a Bulgària. A banda s'han intervingut 26.000 euros en bitllets falsos de 500 i 5.845 euros en moneda de curs legal. La policia ha pogut determinar també que la xarxa havia introduït al circuit financer més de 200.000 euros falsos.

L'operació es va iniciar a finals del 2016 després que es detectés la circulació de nombrosos bitllets falsos de 500 euros de procedència búlgara, que s'introduïen principalment en municipis de la costa mediterrània. La policia va començar a investigar amb la hipòtesi que es tractés d'una organització criminal internacional dedicada a l'adquisició, transport, introducció i distribució de bitllets falsos a l'Estat.

Segons els investigadors, l'eix principal sobre el qual pivotava l'organització era un home de nacionalitat búlgara que ja havia estat implicat anteriorment en fets delictius similars. La policia considera que aquest individu encarregava la moneda falsa a Bulgària al seu home de confiança en aquell país.

Aquesta segona persona comprava la quantitat sol·licitada a un tercer individu a la ciutat de Pazardzik (Bulgària) a canvi d'un deu per cent del valor que haurien tingut els diners de curs legal. També s'ha pogut determinar que aquest tercer home comprava les falsificacions als presumptes caps de l'organització a Bulgària, dos germans que vivien en un complex de luxe protegits per fortes mesures de seguretat. Els pagava un quatre per cent del valor de curs legal. La moneda falsa arribava a Espanya a través de mules, com es coneix en l'argot les persones que fan aquesta feina. Hi arribaven per carretera o per via aèria en vols comercials de línies regulars.

Un cop a Espanya, els bitllets falsos es lliuraven a persones de confiança perquè la custodiessin. Més tard s'introduïa en petites quantitats al circuit financer pel mètode del degoteig, és a dir, fent compres en establiments on no hi ha mitjans tècnics per comprovar els bitllets. Segons la policia, el mateix líder del grup feia compres en botigues especialitzades de productes de marques de luxe a un preu aproximat de 250 euros, que es revenien després a un preu menor.

Finalment, els diners que obtenien tant de la introducció de la moneda falsa com de la venda dels productes es remetien en metàl·lic a Bulgària a través d'empreses d'enviament d'efectiu.

Les investigacions van permetre localitzar domicilis, establir el modus operandi i determinar la participació de cadascun dels implicats. L'agost passat es va detenir a Bulgària l'encarregat de portar la moneda falsa a Espanya, i la mateixa nit es van arrestar cinc persones més en aquell país i unes altres 14 a l'Estat. A banda es van fer quatre escorcolls a la localitat valenciana de Gandia i cinc a Bulgària. En els dies posteriors es van detenir 10 persones més per blanqueig de capitals. La investigació ha culminat a principis de l'any 2018 amb la detenció de tres persones més.

A banda, la policia ha pogut determinar que la xarxa havia introduït al circuit financer més de 200.000 euros falsos. Aquest fet s'ha vist especialment afavorit per l'alta qualitat de la falsificació, catalogada des de la seva detecció com a perillosa pels pèrits del Centre Nacional d'Anàlisi del Banc d'Espanya.

L'operatiu policial ha estat integrat per agents dels Mossos d'Esquadra i de la policia espanyola, i ha comptat amb la col·laboració d'agents de la policia búlgara a l'empara d'Eurojust i amb la participació d'Europol.