Celebració i reivindicació es fusionen al pregó de Gràcia amb la crisi de l'habitatge de fons

El pregó que dona el tret de sortida a la popular festa major denuncia la gentrificació i reclama una festa inclusiva mentre el conflicte amb les colles de foc acaba en boicot

Els gegantons Torradet i Gresca prenen la veu en el pregó de la Festa Major de Gràcia
Els gegantons Torradet i Gresca prenen la veu en el pregó de la Festa Major de Gràcia | @festagracia
Lucía Llargués Vilaldach
14 d'agost de 2024, 20:10
Actualitzat: 22:06h

Aquest dimecres al vespre la Festa Major de Gràcia 2024 ha donat el tret de sortida amb un pregó que ha captat l’atenció per la seva combinació d’ambient festiu i polèmiques veïnals. L'amenaça de pluja ha inquietat els organitzadors, però no ha estat fins més tard que alguna gota ha començat a caure del cel a Barcelona. Els pregoners d’enguany, El Torradet i La Gresca, els gegants de la Fundació Festa Major de Gràcia, han iniciat les festes amb un missatge carregat de reivindicacions en un context de tensió social per la crisi de l'habitatge que es viu a la ciutat i que també afecta el districte.

El pregó, celebrat enmig de crits com els de “fora turistes dels nostres barris” o “no hi ha festa sense cultura” i pancartes de “la vila és per qui la defensa” ha reflectit les queixes creixents. Els pregoners han destacat la problemàtica dels lloguers elevats i la pèrdua de veïns històrics, un tema que ha generat una notable ressonància en la comunitat. 

Malgrat les crítiques i xiulades, que han marcat el discurs a la seu del districte davant les autoritats, El Torradet i La Gresca han aprofitat el moment per demanar una festa major més inclusiva per les dones i el col·lectiu LGTBIQ+ i respectuosa amb els veïns. En el seu discurs, han subratllat la necessitat de protegir la diversitat del barri i garantir que tothom pugui gaudir de la festa sense que la gentrificació afecti la vida quotidiana.

El Torradet ha afirmat: "Volem una vila on tothom tingui dret a una casa com cal, d’on ningú hagi de marxar perquè no pot pagar el lloguer exagerat." Al seu torn, La Gresca ha afegit: "La festa ha de ser un espai per a tothom, i això inclou garantir que els veïns puguin continuar vivint aquí".

Aquest any, l'obertura de les festes ha estat macada per les tensions entre les colles de foc, que han resultat en la suspensió dels actes previs al pregó pel desacord entre elles, com la plantada de colles i els tabals. Això ha afegit una capa de complexitat a la ja carregada atmosfera festiva.

Les colles es planten i no seran a cap acte

Les tensions entre la Coordinadora de Colles de Cultura i la Colla Vella de Diables han desembocat en una decisió dràstica: les colles han anunciat que no participaran en cap acte de cultura popular durant la Festa Major de Gràcia 2024, ni amb foc ni sense. Des de l’organització, han aprofitat el pregó per comunicar que “lamenten que la falta de consens privi a la gent d’una part tan important de la festa major”.

Aquest conflicte ha resultat en la suspensió dels actes previs al pregó, com la plantada de colles i els tabals. També ha impedit que l’Ajuntament autoritzi els actes amb foc, i ara les colles han optat per boicotejar tota la programació en solidaritat amb la situació. Aquesta decisió ha deixat un buit important en les activitats de la festa, que continuarà sense les tradicionals actuacions de cultura popular.

Malgrat les controvèrsies, la festa continua amb esperances de trobar un equilibri entre les celebracions i les necessitats locals, recordant a tots els participants que la Festa Major de Gràcia és un espai per a la diversió i la cohesió comunitària. Els veïns i visitants seran cridats a gaudir de les festes amb una consciència renovada de les realitats del barri.