
Porcs a la Fira de Santa Tecla de Berga. Foto: Aida Morales
Científics d’Estats Units estudien crear òrgans humans combinant cèl·lules mare de persones i ADN de porcs. L’objectiu és poder atendre l’escassedat de donants del món. Un equip de la Universitat de Califòrnia Davis (EUA) ha injectat cèl·lules mare humanes en embrions de porcs per desenvolupar embrions humans-porcins, anomenats “quimeres”, segons ha informat la BBC.
Els investigadors creuen que si deixessin acabar la gestació, els garrins es comportarien com qualsevol altre porc, tot i tenir un òrgan humà, i estarien preparats per servir com a font d’òrgans per fer transplantaments.
De moment, els experts permeten que les “quimeres” es desenvolupin durant 28 en aquests animals abans de donar per acabada la gestació. Després els investigadors retiren el teixit per analitzar-lo.
Mètode CRISPR
Els científics han utilitzat el mètode CRISPR (sigles en anglès de Repeticions Curtes Palindròmiques Agrupades de Forma Regular). per desenvolupar els embrions “quimera”. Aquest mètode consisteix en l’edició del genoma CRISPR per treure ADN d’un embrió porcí que ha estat fertilitzat. Això crea un “buit” genètic i permet injectar les cèl·lules mare humanes.
Pablo Ross, encarregat d’aquesta investigació, confia en que les cèl·lules mare humanes aprofitin el "buit genètic" de l’embrió per desenvolupar un pàncreas humà en el fetus porcí. Ross creu que l’embrió es pot desenvolupar de forma normal, però al tenir un pàncreas creat “quasi exclusivament de cèl·lules humanes” que el fa “compatible” pel transplantament a un pacient.
Migració cerebral
La BBC afirma que aquest estudi ha generat controvèrsia davant la preocupació que les cèl·lules mare humanes puguin “migrar” al cervell que s’està desenvolupant provocant que l’animal tingués, en certa manera, un comportament més humà.
Ross ho veu improbable i creu que “és una possibilitat molt baixa que creixi un cervell humà, però això és una cosa que estem investigant”.
D’altra banda, el professor Walter Low, del departament de neurocirurgia de la Universitat de Minnesota (EUA), va dir a la BBC que els porcs són “els incubadors biològics ideals”, no només per desenvolupar pàncreas humans, sinó per cors, fetges, ronyons, pulmons i còrnies.