Curiosament, els dos autors de jocs de taula francesos més prolífics es diuen Bruno i tots dos tenen, a data d’avui, 76 jocs publicats: són en Bruno Faidutti i en Bruno Cathala. Bruno Faidutti va publicar el seu primer joc l’any 1985, una època en que els jocs de taula no gaudien de l’empenta d’avui en dia. I va ser en tombar el segle, l’any 2000, quan va publicar el seu joc més reeixit, Ciudadelas, que va suposar la seva consolidació com a gran autor de jocs de taula.
Què fareu?
A Ciudadelas us dedicareu a construir edificis a la vostra ciutat renaixentista. Podreu demanar l’ajuda de les personalitats més influents de la ciutat: l’Arquitecte, el Comerciant, el Bisbe, el Condotiero o el Rei; però també dels més intrigants: l’Assassí, el Lladre o el Mag. Tots ells us ajudaran a ser qui aporti els millors edificis; i els necessitareu a tots, ja sigui per aconseguir planells per construir-los o diners per pagar-los. Alguns us donaran tot això i d’altres us permetran agafar-ho dels altres jugadors.
La partida acabarà en el moment en què un jugador hagi construït 8 edificis. Però, Alerta! Cada construcció té un valor de punts de victòria, de manera que el guanyador serà qui tingui edificis de més valor. Per tant, us servirà de ben poc córrer molt i tenir vuit construccions senzilles si un altre jugador n’ha aconseguit menys però són millors que les vostres.
Quina gràcia té?
La perla que hi ha a dins de Ciudadelas és com triareu quin personatge us ajuda cada vegada. Si sou el jugador inicial és que haureu aconseguit el favor del Rei en la tria anterior, prendreu a l’atzar una carta de personalitats més que el nombre de jugadors de la partida, us les mirareu i us en quedareu una en secret. La resta les passareu al següent jugador que farà el mateix i així fins que tots hagueu escollit a quina personalitat influent de la ciutat demaneu ajuda. Llavors, en un ordre establert, ensenyareu la personalitat que heu escollit i intentareu construir edificis.
I aquí està el gran dilema del joc. Si us arriben tres personalitats: el Rei, el Comerciant i el Mag, quina us quedareu? El Comerciant us dóna diners, però potser algú altre ha agafat el Lladre, i li seria molt temptador robar al Comerciant. I si agafeu el Mag? Aconseguireu planells nous d’edificis, però si a qui els agafeu resulta que és el Condotiero, potser ordenarà la demolició d’un dels vostres edificis! El Rei ara no us dóna massa avantatge, però sereu primer a la propera tria de personalitats! Davant del dilema, haureu de mirar les cares dels vostres companys i deduir què deuen haver triat i què faran amb el que han escollit.
Ciudadelas va ser dels primers jocs traduïts a l’espanyol, a principis dels anys 2000 quan els jocs de taula moderns eclosionaven. I des de llavors no ha parat de reeditar-se. Va ser doncs, un dels pioners en despertar la passió per aquests jocs al nostre país, amb una forma de jugar i unes il·lustracions que no estàvem acostumats a veure en un joc de cartes. I després de gairebé 15 anys, segueix divertint a qui descobreix tota l’emoció que hi ha dins d’una capsa prou petita.
Nom del joc: Ciudadelas
Autor: Bruno Faidutti
Editorial: Edge Entertainment
Número de jugadors: 2-8
Temps de joc: 20-60 minuts
Edat: A partir de 10 anys
Toni Serradesanferm
Autor de jocs de taula i membre del grup d’assessorament de jocs de taula Santa Clara.
«Ciudadelas»: intrigues i ganivetades
Un joc de fer farons mentre intentes construir la millor ciutadella | Publicat el 2000, segueix sent un referent en els jocs de taula moderns
Ara a portada
Publicat el 09 de setembre de 2016 a les 16:00
Et pot interessar
-
Societat Un menor en estat greu després de ser atropellat per un taxi a Nou Barris
-
Societat Si reps un SMS de la Seguretat Social no hi facis clic: pot ser una estafa
-
Societat Quan cau la segona Pasqua enguany? Gairebé 200 municipis faran festa
-
Societat El temps d'aquest divendres 25 d'abril: sol i núvols a les portes d'un canvi de temps per al cap de setmana