L'avinguda suporta cada dia una circulació d'entre 90.000 i 100.000 vehicles en vuit carrils, quatre per banda (tres per cotxes i un per transport públic). Uns 40.000 cotxes ho fan d'entrada a Barcelona i uns 50.000 en surten. Segons ha explicat als mitjans la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, "la ciutat té un deute amb els veïns" que conviuen al voltant d'aquesta avinguda i fer que "deixi de ser una autopista urbana". La intenció municipal és que aquesta via es converteixi en un eix cívic de referència on els vianants, els espais verds i de lleure, i el transport públic tinguin el protagonisme.
L'únic criteri que comparteixen els quatre escenaris que proposa el govern de Colau és que el carril bici deixa d'estar a les voreres laterals com fins ara. A parer de Sanz, la quarta proposta és la que "dóna millor resposta a les necessitats que han posat sobre la taula els veïns". Aquesta es faria en dues fases: una en aquest mandat, amb obres que començarien a principis del 2018, i que suposaria eliminar un carril d'entrada a la ciutat, i una segona fase a executar el següent mandat, a partir del 2019, que implicaria treure un carril de sortida. Tindria carril bici central i es plantarien 550 arbres.

La Meridiana un cop executada la proposta per la que s'inclina Colau. Foto: Ajuntament de Barcelona
Aquest escenari, que quan s'acabessin les obres suposaria tenir tres carrils per sentit en lloc dels quatre d'ara, té un cost d'11,5 milions d'euros (9,2 milions la primera fase i 2,3 la segona). La tinent d'alcalde ha destacat que implica uns costos "ajustats i assumibles" per a l'Ajuntament, ja que no és la més cara; no implica reduir voreres com en dues de les altres propostes; és la que planteja un major guany d'espai públic per al gaudi veïnal, i pot suposar una vertadera reducció del trànsit rodat. Les altres tres propostes, més conservadores, suposen inversions que oscil·larien entre els 7,6 milions i els 14,2.
Una proposta com la Diagonal de Trias
La més barata i que implica menys canvi, la de 7,6 milions, manté l'amplada de les voreres, el mateix arbrat i els quatre carrils per sentit, però n'ajusta les mides, i s'implementa un carril bici central. Els altres dos escenaris suposen reduir voreres, plantar 550 arbres i mantenir els carrils, també més estrets, però amb matisos: un de 12,9 milions amb un carril bici central, i el més car, de 14,2 milions, que seria de l'estil de la Diagonal que va reformar Xavier Trias, amb una calçada central amb dos carrils per sentit, dues laterals també amb dos carrils cadascuna, i un carril bici per sentit entre les calçades central i lateral.
L'Ajuntament vincula la reforma de la Meridiana a actuacions complementàries per reduir el trànsit, en la línia de l'objectiu marcat en el Pla de Mobilitat Urbana (PMU) 2013-18, el qual es planteja reduir l'ús del vehicle privat en un 21%. Es contempla millorar Rodalies i els busos exprés fins al Vallès, construir aparcaments dissuasoris a Barberà del Vallès i Parets del Vallès, potenciar el carril bus-VAO de la C-58, construir un carril bus a la C-17 i reduir la pressió viària dels accessos a la Meridiana, desviant-la a les Rondes: donar accés a les Rondes des de la C-17 i connectar-hi també el bus-VAO de la C-58.
Sanz ha explicat que el consistori consensuarà les propostes de reforma fins al gener amb la intenció d'encarregar la redacció del projecte executiu el febrer i començar les obres el 2018. Per més endavant quedarà pendent definir quina intervenció es pot fer a la resta de trams de l'avinguda, i que són els més pròxims a la sortida de Barcelona: Fabra i Puig-Pont de Sarajevo, i el que passa pels dos barris de la Trinitat i Vallbona, Torre Baró i Ciutat Meridiana. Els pròxims mesos també es faran petites actuacions a l'avinguda, com habilitar un nou pas de vianants entre l'estació de Sant Andreu Arenal i el parc de Can Dragó.