Colau encara negocia la promesa electoral de reconvertir els antiavalots de la Guàrdia Urbana

El govern municipal assegura que treballa per executar el canvi abans que s'esgoti el mandat el pròxim maig

Publicat el 08 d’octubre de 2018 a les 10:45
El govern d'Ada Colau encara segueix en negociacions per executar la reconversió dels antiavalots de la Guàrdia Urbana de Barcelona pocs mesos abans de les eleccions municipals malgrat que era una de les seves promeses electorals estrella. L'executiu municipal està en plenes negociacions amb els sindicats, segons ha avançat aquest dilluns La Vanguardia, i espera haver culminat el procés abans que s'esgoti el mandat el pròxim maig, quan se celebraran els comicis, ha detallat als mitjans el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens.

La mateixa Colau va anunciar l'eliminació dels antiavalots el 23 de maig del 2016, si bé llavors el mateix Recasens va garantir que des de principis del mandat, que va iniciar-se el 2015, ja no feia funcions d'ordre públic com desallotjar manifestacions. El comissionat ho ha reiterat aquest dilluns, i ha explicat que s'està tardant tant a executar la promesa electoral perquè és "un canvi estructural" i perquè els sindicats havien demanat no parlar-ne fins que no se signés el nou conveni, el qual no s'ha rubricat fins aquest estiu.

Els antiavalots estan integrats ara a la Unitat de Suport Policial (USP) i que es transformarà en la Unitat de Reforç a la Proximitat i Emergències (URPE). Entre els sindicats preocupa el fet que els integrants de la USP hagin de fer un nou examen per incorporar-se a la nova URPE. Recasens ha explicat que aquest aspecte encara l'estan negociant i ha concretat que per entrar a la nova unitat segur que caldrà formar-se. A més, ha insistit en el fet que mantenir l'ordre públic "és competència dels Mossos d'Esquadra" i no correspon a la Urbana, la qual, "si s'escau", es dedicarien a donar-hi suport.

Així, entre les funcions de l'URPE sí que hi haurà la fer tasques de "suport" en algunes actuacions policials, com ara per protegir els agents de la Urbana que actuen en els narcopisos. A més, figurarà estar en grans concentracions de persones, com concerts i les platges; dedicar-se a qüestions mediambientals, i donar suport a les unitats policials de barri. Es tracta, segons Recasens, de deixar d'actuar reactivament per passar-ho a fer de manera "molt més proactiva". La USP té 150 agents i la intenció municipal és que la nova unitat en tingui més. La reconversió dels antiavalots forma part del nou Pla Director de la Urbana que ha elaborat el govern de Colau.

Crítiques del PDECat, Cs, el PSC i el PP als plans de Colau

El PDECat, Cs, el PSC i el PP han criticat els canvis i s'han mostrat contraris a liquidar la USP. La candidata del PDECat a les municipals, Neus Munté, ha carregat contra els "prejudicis" de Colau amb la Urbana. La presidenta de Ciutadans, Carina Mejías, ha avisat que Colau "no pot hipotecar la seguretat debilitant encara més la Guàrdia Urbana". El PSC ha sostingut que el cos "es troba en una situació límit" i que eliminar la unitat d'antidisturbis suposa un error que arriba en un moment crític per a la seguretat de la ciutat. Alberto Fernández Díaz (PP) reclama mantenir i reforçar la USP, i defensa que "Colau no pot qüestionar la professionalitat i eficàcia dels actuals agents".