El gran canvi que es produeix a la Rambla, doncs, és que si bé es preveia fer una intervenció menys agressiva per a l'entorn d'aquesta via, amb cinc fases de 18 mesos cadascuna, una rere l'altra, ara això canvia. S'actuarà en els quatre àmbits que queden -el primer ja està avançat- de forma "simultània". En comptes de fer primer la cuina, després el lavabo i més tard el menjador, ara s'ha s'ha decidit actuar a tota la casa alhora, resumeix de manera informal un responsable municipal.
Segons Collboni, "el principal objectiu" d'aquesta transformació és que els barcelonins i barcelonines tornin a passejar de manera habitual per aquest passeig, convertit en icona del monocultiu turístic. Ara el pla passa per fer arribar aquesta modificació urbanística a la comissió municipal d'aquesta mateixa setmana, on caldrà trobar uns suports polítics que el govern del PSC dona per fets.
Aquest canvi de calendari afectarà les obres de la gran part del passeig que falta per renovar, entre Santa Madrona i la plaça de Catalunya. Quan això s'activi, es preveu que les tasques de transformació deixin només un carril de circulació del trànsit a tot l'entorn: el de pujada. Això serà així independentment de quina part de la Rambla s'estigui transformant. És a dir, quan s'intervingui sobre la zona Besòs, es deixarà actiu el carril de la banda Llobregat com a via de pujada, capgirant l'actual sentit del trànsit. Quan les obres se centrin en la banda Llobregat, al contrari: es permetrà que tota mena de vehicles pugin pel carril del costat Besòs. Això només canviarà durant l'últim tram del nou calendari: l'últim any d'obres, quan està previst que les intervencions afectin el tram central i hi hagi pas de vehicles a banda i banda.

El nou procés de transformació previst Foto: Ajuntament de Barcelona
El que no ha canviat és la fermesa a l'hora de rebutjar la presència dels ocellaires de la Rambla, que encara tenen un conflicte obert amb l'Ajuntament de Barcelona pel seu futur a l'epicentre turístic barceloní. Un escenari diferent els espera als quiosquers, els floristes i les estàtues, amb qui el districte de Ciutat Vella assegura que està en converses i que liderarà més reunions per anar apamant les implicacions que tinguin les obres per aquests col·lectius. A més, pel que fa a comerciants o veïns, amb una comissió de seguiment s'aniran ajustant les necessitats que sorgeixin. Ara bé, el govern municipal remarca que escurçar les obres implica també obrir un període intens de tasques amb una afectació destacada sobre l'entorn.