Com combatre la sequera?

La reutilització de les aigües residuals és la primera i millor solució | Aigües de Barcelona està preparada per regenerar i potabilitzar les aigües del Baix Llobregat i donar-los un segon ús

Publicat el 29 de gener de 2018 a les 06:00
Els pantans de Catalunya estan cada dia més buits. Actualment estem en fase de prealerta de sequera, ja que les reserves d'aigua als embassaments estan al 44% segons l'Agència Catalana de l'Aigua. Si les previsions de pluja segueixen com fins ara, es preveu que al març s'entrarà en fase d'alerta. En aquesta fase es començaran a aplicar restriccions en el consum d'aigua, i les administracions tindran la prohibició de regar, omplir les piscines públiques i fer funcionar les fonts que no tenen un circuit tancat d'aigua.

A Barcelona i la seva àrea metropolitana cada ciutadà consumeix una mitjana de 102 litres per dia, una de les xifres més baixes de la Unió Europea, segons Aigües de Barcelona. Les successives sequeres que Catalunya ha patit els últims anys han repercutit en un consum més responsable per part dels ciutadans, que ja no poden reduir més el consum d'aigua. Per tant, la solució per als propers mesos de sequera que s'acosten ha de passar per l'administració.

Reutilitzar l'aigua com a solució

La reutilització d'aigua és el primer i millor recurs que es disposa per lluitar contra la sequera. Les aigües residuals que són tractades i regenerades es poden tornar a utilitzar per abastir nombrosos serveis públics com ara la neteja dels carrers i clavegueram, el reg de zones verdes o el reg agrícola.

“La reutilització serà fonamental en el futur, no es pot concebre un altre escenari en el sanejament. Un país mediterrani de sequeres contínues ha de regenerar les aigües”, assegura Javier Santos, Cap de planta de l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) del Prat de Llobregat. 
 

Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de Sant Joan Despí. Foto: Aïgues de Barcelona


Aquesta estació depuradora situada a la part baixa del riu Llobregat regenera 2.000 litres d'aigua per segon fins arribar als 250 milions diaris. Aquesta quantitat actualment va a parar al mar perquè els actors que gestionen aquest àmbit no han arribat a un acord fins ara. Els beneficis de reutilitzar aquesta aigua, però, són ben evidents: el cost mitjà per dessalinitzar 1.000 litres d'aigua és de 0,40 cèntims d'euro, tres cops més que els 0,14 cèntims que costen reutilitzar 1.000 litres d'aigua regenerada per la depuradora del Baix Llobregat.

Aquesta depuradora també disposa d'una canonada de 15 quilòmetres que permetria impulsar aquesta aigua riu amunt, on podria ser captada per l'estació de tractament d'aigua potable (ETAP) de Sant Joan Despí i deixar-la apta per al consum humà. Segons explica Santos, d'aquesta manera “es podria deixar de drenar les aigües freàtiques que es troben a l'aqüífer situat a sota de Barcelona i el Prat i fer front a la situació de sequera”.

Altres usos de la depuradora

La depuració de l'aigua no és l'únic benefici que aporta l'EDAR del Prat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, ja que la depuradora cada dia elimina 72.800 kg de sòlids que si l'aigua no fos tractada acabarien al Mediterrani. A més, des del 2013 reutilitza les sorres que extreu de les obres i les duu a una planta de tractament on se separen els metalls i trossos d'asfalt de la terra i se li aporta més consistència. D'aquesta manera es pot reutilitzar la sorra per tapar els forats a la via pública.

Si l'administració i els diferents actors implicats acaben impulsant el projecte de reutilització de les aigües, la depuradora del Prat de Llobregat -una de les plantes de sanejament d'aigües residuals més grans i modernes d'Europa- està cridada a ser puntera en la lluita contra la sequera.
 

Depuradora del Baix Llobregat, al Prat de Llobregat. Foto: Aigües de Barcelona

[josenotocar]