La plataforma necessita un mínim de 14.000 firmes per aconseguir que el consistori tramiti la seva proposta, i té quatre mesos per recollir-les. Ho fa en 35 punts fixos repartits pels 10 districtes de la capital catalana. Segons vaticina l'activista animalista Leonardo Anselmi, que coordina la plataforma, amb un mes ja tindran les signatures mínimes, però espera duplicar aquest nombre per fer que la proposta arribi al consistori amb el suport més gran possible.
Si l'Ajuntament acaba aprovant la modificació de l'ordenança, serà la primera iniciativa ciutadana de la història del consistori que culmina amb èxit. Des del punt de recollida de signatures de la plaça de Sant Jaume, Anselmi ha remarcat que "s'obre la porta a la democràcia participativa" per tramitar un projecte en el qual fa nou anys que hi treballen. Amb ell pretenen passar d'un zoo amb "una visió mercantilista i colonialista, a una de proteccionista": que els animals deixin de ser vistos "com a simples coses", resumeix.
La plataforma Zoo XXI, que han impulsat l'associació animalista Libera! i la Fundació Franz Weber, preveu lliurar les signatures a l'Ajuntament quan ja n'hagi aconseguit unes 15.000 o 16.000 –sempre n'hi pot haver que acabin invalidades- per mirar d'accelerar els tràmits. Primer el ple de l'Ajuntament haurà de votar l'admissió a tràmit de la iniciativa i, més endavant, el canvi d'ordenança. Als federataris que recullen firmes i als que ja han signat no els falten motius per tirar-ho endavant.
Canviar el model educatiu: "On viu el lleó? A la gàbia"
L'Andrea Domenech estudia etologia (la psicologia d'animals), i creu que el Zoo de Barcelona "és dels que està en pitjors condicions" d'Europa. La Paula Ramos considera que la capital catalana ha fet molt pels animals, però li queda l'assignatura pendent del zoològic, i la Noemí Sierra defensa que cal un nou model educatiu. No oblida una conversa amb la seva filla. "On viu el lleó?", li va preguntar Sierra a la nena, la qual va respondre: "A la sabana i en una gàbia". Sierra li va dir que a la gàbia "l'ha posat l'ésser humà".

Els consellers del Govern Neus Munté i Josep Rull també han firmat. Foto: Jordi Jon Pardo
Les tres recullen firmes. La Martina Pereira, acompanyada del seu gos Tim, ha signat perquè considera que cal un zoo més confortable. "El que tenim ara és una vergonya", ha lamentat, i considera que els animals "no han d'estar en gàbies". Entre els que ja han signat figuren la portaveu de la Generalitat, Neus Munté, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. De l'Ajuntament, el tinent d'alcalde Jaume Asens (BComú) i els regidors Jordi Martí (grup Demòcrata) i Jordi Coronas (ERC).
La proposta de modificació de l'ordenança de protecció els animals que demana Zoo XXI suposa afegir un cinquè apartat a l'article 32, en el qual s'estableixi que el Zoo de Barcelona "actuarà com a centre de rescat, recuperació i acollida d'animals pertanyents a la fauna salvatge", a través d'un nou model que transcendeixi l'actual definició de parc zoològic com a "establiment (...) que manté animals vius d'espècies silvestres per a la seva exposició al públic".
Zoo XXI aposta per prohibir expressament els espectacles amb animals –blindant així l'equipament d'una hipotètia recuperació d'exhibicions ja abolides, com la dels dofins-, i només es sacrificaran animals, mitjançant l'eutanàsia, atenent a un criteri de salut i amb l'objectiu d'evitar major patiment, quedant també abolida la pràctica de culling, el sacrifici d'animals sans acabats de néixer per motius com la manca d'espai a les instal·lacions.
Un zoològic amb animals, però menys
No s'aposta per eliminar els animals del tot, però sí reduir-ne el nombre –ara són uns 2.000 de 300 espècies en 14 hectàrees, segons Anselmi- i transferir als hàbitats originaris, santuaris, refugis i reserves els que estiguin en condicions. Només s'incorporaran nous quan provinguin de decomisos o per recuperar-los; no es permetrà la cria en captivitat, tret d'amb finalitats conservacionistes d'espècies amenaçades, i es garantiran els màxims estàndards pel benestar dels exemplars.
S'inclourà un espai destinat a fomentar l'adopció d'animals en família i l'adopció i acollida d'animals exòtics. A més, prevaldrà la investigació en l'hàbitat natural de les espècies: s'atorgaran beques i ajudes orientades a la gestió de plans de conservació in situ i a la generació de continguts multimèdia per a ser exhibits en el zoològic barceloní. També es preveu un nou model educatiu que fomenti la protecció de l'hàbitat natural de l'espècie i "la defensa de l'animal com a individu".

A la ciutat hi ha 35 punts que recullen firmes des d'aquest dimarts. Foto: Jordi Jon Pardo
La plataforma també incorpora en el text la creació d'una xarxa de voluntariat per explicar el nou model. També que el Zoo de Barcelona actuarà "amb autonomia i independència" de les directrius i protocols de les associacions de zoos i aquaris internacionals de les quals forma part, i que es promourà la creació d'una xarxa internacional amb seu a Barcelona amb l'enfocament estratègic del nou paradigma de gestió dels zoològics.
Que el zoo no el governi l'empresa de la grua
Zoo XXI fa mesos que ha sondejat els partits de l'Ajuntament sobre aquest text i, abans de presentar-lo formalment per a la iniciativa ciutadana, ha modificat la part de la governança. En la proposta es preveu que el parc serà gestionat per la Fundació Barcelona Zoo, i no per l'empresa municipal Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), encarregada d'una amalgama heterogènia de serveis que també inclouen el Bicing, la grua i els aparcaments.
La fundació tindrà una nova dimensió, i la seva composició s'escollirà mitjançant "mecanismes participatius i transparents", i estarà integrada també per un representant de la Plataforma Zoo XXI, el qual "verificarà la correcta implementació del nou model de zoo". Trencar amb la manca de transparència és un dels principals elements de la iniciativa, i trencar "la lògica lúgubre i obscurantista" que l'ha dominat, ha ressaltat Anselmi.
En el text inicial es preveia que fos un comitè de ciutadans qui marqués directrius a la nova direcció del zoo, però aquesta fórmula no s'adequa a la llei, ha reconegut l'activista. El regidor del grup Demòcrata Jordi Martí, que ja ha firmat la proposta, ha explicat que van suggerir canviar aquest punt "per garantir que el que expliquen es pugui fer". Martí ha subratllat que el grup comparteix la filosofia "global", però falta veure com es concreta.
A la iniciativa ciutadana s'especifica que la reconversió no implicarà una pèrdua de llocs de treball ni empitjorar les condicions contractuals i laborals, i incorpora terminis: en 12 mesos des de l'entrada en vigor de l'ordenança seran aprovades, per part de la direcció del zoològic, les directrius per complir la paralització de la cria en captivitat, i en dos anys el nou model haurà d'estar completament operatiu.

Una jove demana la signatura per al nou model de zoològic. Foto: Jordi Jon Pardo