Els advocats catalans demanen que sigui un jutge i no la DGAIA qui decideixi sobre la custòdia dels menors

Un informe del Consell de l'Advocacia Catalana ha defensat que siguin els òrgans judicials els que determinin si un menor es troba en situació de desemparament

  • Un menor d'edat, en una imatge d'arxiu -
Publicat el 22 de maig de 2025 a les 13:55

Canvis en la custòdia dels menors. Un informe del Consell de l'Advocacia Catalana ha defensat que siguin els òrgans judicials els que determinin si un menor es troba en situació de desemparament i decideixin sobre la custòdia i les mesures de protecció que cal aplicar.

Actualment, l'entitat que s’encarrega d'avaluar i executar aquesta mesura és la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) i només existeix control judicial en cas d'impugnació dels progenitors. Segons ha avançat La Vanguardia, l'objectiu de la nova proposta és dotar de més seguretat jurídica i garanties les parts en considerar que el plantejament actual genera "indefensió a les famílies".

El Consell de l'Advocacia Catalana ha alertat que la institucionalització ha crescut en excés en els darrers i ha avisat que el manteniment d’aquesta situació en el temps posen en evidència que el sistema actual no funciona. “La revisió judicial posterior a la declaració de desemparament i l’adopció de mesures de protecció actuals són clarament insuficients per dotar el sistema d’un autèntic control jurisdiccional”, ha apuntat l’informe.

Tot i que els advocats han defensat que siguin els jutjats de primera instància els que legislin sobre les situacions de desemparament, també han apostat per crear de jutjats de violència contra la infància i l'adolescència amb formació especialitzada. “És la millor forma de protegir les víctimes menors d’edat”, ha argumentat. Com a alternativa, han obert la porta a dotar els actuals jutjats de menors de competència en aquesta matèria.