Comín anuncia el pressupost «més gran de la història» per a salut mental

Una de cada quatre persones patirà algun trastorn mental al llarg de la seva vida | El Departament de Salut només hi inverteix un 4% dels comptes segons les entitats socials | El 60% dels recursos es destinaran a la prevenció mentre que la resta seran per a l’hospitalització

Publicat el 08 d’octubre de 2016 a les 18:01
El conseller de Salut, Toni Comín, ha anunciat que la salut mental tindrà l'increment pressupostari “més gran de la història” el 2017. No ha concretat xifres, però ha assegurat que és una obligació del Govern prioritzar aquest àmbit, ja que les dades revelen que els únics indicadors de salut a Catalunya que han empitjorat els darrers cinc anys són els dels trastorns mentals, a causa, en part, de la crisi econòmica. “Les desigualtats socials han impactat en la salut mental i hem de posar èmfasi en les poblacions més vulnerables”, ha admès el conseller. 

Per això, ha assegurat que, al contrari del que ha succeït fins ara, el 60% del pressupost es destinarà a la prevenció i al model comunitari, sobretot a la inserció laboral, mentre que la resta serà per a l’hospitalització. Comín ha assumit aquest compromís davant de més d'un miler de persones que avui commemoraven a Lleida el Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra oficialment el proper dilluns sota el lema “Prevenció, la clau de l’equilibri”. 

Afectats, famílies i professionals fa anys que reclamen més recursos per prevenir unes malalties amb un fort impacte social i econòmic. Sobretot exigeixen que la prevenció es faci des de la infància i l'adolescència per tal d'evitar tant l'aparició dels trastorns com el seu agreujament. Alhora exigeixen més impuls i lideratge del Pla Integral de Salut Mental i Addiccions. De fet, com recorden les entitats socials, el Departament de Salut només destina a la salut mental un 4% dels pressupostos i Afers Socials tan sols n'inverteix un 6% dels recursos.
 

Toni Comín, a la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental a Lleida. Foto: ACN



Una de quatre persones patirà algun trastorn mental

Es calcula que una de cada quatre persones patirà un trastorn mental més o menys greu al llarg de la seva vida. Alhora, el president de Salut Mental Catalunya (SMC), Israel Molinero, també ha alertat que en el darrer any, un 7% dels nens i adolescents catalans han estat atesos en els centres de salut mental. “És una situació preocupant perquè, mentre creixia el nombre d’atesos, no s'han incrementat els recursos per atendre'ls”, ha explicat.

En aquest sentit, Toni Comín ha explicat que el Departament està acabant de definir la cartera de serveis del model comunitari en el marc del Pla Director de Salut Mental, així com el model de pagament i els indicadors que permetran avaluar-ne els resultats. Un altre dels reptes que, segons el conseller, s'han d'entomar en salut mental és la lluita contra l'estigma i, per això, ha reivindicat el paper de les famílies.