La Comunitat Palestina de Catalunya rebutja la Medalla d'Honor de Barcelona si l'entrega Collboni

L'entitat del poble palestí recorda el paper de Pasqual Maragall com a peça clau per denunciar internacionalment el setge a Sarajevo durant els Jocs Olímpics del 1992 i, comparativament, lamenta el rol de l'actual alcalde de Barcelona amb Gaza

Jaume Collboni, en imatge d'arxiu
Jaume Collboni, en imatge d'arxiu | Hugo Fernández
11 de novembre de 2024, 14:32

La Comunitat Palestina de Catalunya no accepta rebre la Medalla d'Honor de l'Ajuntament de Barcelona de qualsevol manera. Hi posa una condició: que no els l'entregui l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni. La decisió, justificada en un text que s'ha fet arribar al consistori, té a veure amb l'assenyalament d'un Collboni que ha estat poc compromès amb la denúncia dels atacs d'Israel sobre el territori palestí durant l'últim any, segons l'entitat. "Avui el nostre poble segueix patint un genocidi i no estem disposats a posar-nos al costat d’un alcalde que no ha treballat pels valors que diu defensar amb aquest reconeixement", estableixen en l'escrit al qual ha tingut accés aquest diari.

De fet, el posicionament de la Comunitat Palestina de Catalunya estableix un paral·lelisme amb altres ocasions en què la figura de l'alcalde de Barcelona s'havia pronunciat amb més contundència contra els responsables de grans ofensives bèl·liques internacionals. En aquest cas, es fa fins i tot referència a una figura socialista com és la de Pasqual Maragall. Durant les Olímpiades del 1992, "la ciutat va denunciar davant de tot el món el terrible setge que vivia Sarajevo i l'alcalde va liderar una mobilització ciutadana per portar-hi ajuda humanitària, denunciar públicament la situació i mobilitzar la diplomàcia local per drenar el setge que sofria la ciutat", esmenta el text.

Això, ara podria haver-se repetit amb la Copa Amèrica, asseguren els representants del poble palestí a Catalunya. "Per què no ha aprofitat per denunciar el setge i el genocidi a Gaza com l'alcalde de Barcelona va fer en el seu moment amb Sarajevo durant els Jocs Olímpics?", plantegen des del col·lectiu a qui el plenari municipal va decidir atorgar la Medalla d'Honor el juliol passat. A més, la comunitat palestina també lamenta que una de les primeres decisions que va liderar el govern Collboni en aquest mandat va ser recuperar l'agermanament amb Tel-Aviv, ciutat clau d'Israel amb la qual l'executiu anterior -liderat pels comuns, però amb els socialistes com a soci minoritari- havia suspès relacions per la "violació sistemàtica" dels drets del poble palestí. Tot plegat, a més, es produeix dues setmans després que l'anterior alcaldessa, Ada Colau, es desplacés a Palestina per denunciar les pràctiques de l'estat d'Israel.

La Comunitat Palestina de Catalunya, però, deixa clar que la tensió és amb la figura de l'alcalde, principalment. Així, apunten que els "honraria" rebre la medalla "de la mà d'un regidor o funcionari de l'Ajuntament". Consultats per aquest diari, els responsables municipals encara no s'han pronunciat davant el posicionament de l'entitat pels drets dels palestins.