Controlar les «campanes» dels fills des del telèfon mòbil

Publicat el 11 de març de 2012 a les 10:07
Una alumna de l'institut Milà i Fontanals de Vilafranca utilitzant l'aplicació del centre. Foto: Javi Polinario

L'institut Milà i Fontanals de Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès) ha creat una aplicació per a mòbil perquè els pares puguin accedir des de qualsevol lloc a la informació escolar dels seus fills. L'aplicació dóna accés a les dades d'assistència i retards, a la convivència i incidències en el comportament i a l'agenda de deures i exàmens. I ben aviat també es podran veure les qualificacions. El centre ja fa temps que ofereix les dades a la intranet i asseguren que s'ha notat una millora en els resultats acadèmics i s'ha establert una comunicació més fluida amb les famílies. Aquesta plataforma és consultable des d'un smartphone o tauleta amb sistema operatiu Android.

La plataforma 'Moodle' és la base de l'aplicació per a dispositius mòbils que ha creat l'institut Milà i Fontanals. I és que, des del 2006, el centre ja ofereix als pares la informació escolar dels alumnes, però només es podia consultar a través d'un explorador en un ordinador. Ara, també es pot veure en un 'smartphone' o tauleta que tingui el sistema operatiu Android 2.1 o superior, tot i que els alumnes també han demanat que s'ofereixi per a Blackberry o iPhone.

L'aplicació vol servir perquè els estudiants puguin tenir present quines faltes d'assistència o retards han de justificar o quines feines tenen per als propers dies, com ha explicat una alumna de quart d'ESO, Laura Calvente: "si estic al carrer i no porto l'agenda, puc recordar quins deures tinc per demà".

Però sobretot, aquests sistemes de comunicació s'han fet pensant en els pares, perquè "és un dels reptes que la major part de centres tenen", ha dit a l'ACN el director del Milà i Fontanals, Pere Martí, que ha afegit que avui dia amb les noves tecnologies és més fàcil aconseguir-ho "i s'han d'aprofitar".

De fet, una mare, Heidi Cercos, s'ha mostrat satisfeta per les diferents vies de comunicació que s'han establert entre els membres d'aquesta comunitat educativa perquè així "sé tot el que fa el meu fill, que és el més important", ha dit.

Cercos, però, es refereix a un altre sistema que té el centre: la comunicació per missatges de mòbil (SMS). Cada professor pot informar als pares a través d'un missatge de text des de l'ordinador de l'aula si l'alumne ha assistit o no, tot just després de passar llista abans de començar la classe. Però no només donen males notícies, també poden notificar si cal "felicitar" una actitud o una feina determinada perquè en tot moment les famílies ho sàpiguen.

De fet, Martina Navarro de quart d'ESO ha considerat que l'aplicació és una bona eina perquè els pares de nens conflictius puguin ajudar-los a tirar endavant els seus estudis gràcies a assabentar-se del seu dia a dia a l'institut.

El cap d'estudis i professor de tecnologia que ha impulsat la idea, Ferran Paredes, ha destacat que d'aquesta manera s'estableix un seguiment constant de l'alumne. Paredes ha explicat que "és una bona manera de fomentar que els estudiants treballin més, siguin més responsables, s'organitzin millor el temps i puguin treure el màxim rendiment de les activitats que fan".

El futur de l'aplicació que encara s'està millorant dia a dia és que no només sigui una eina per consultar les dades, sinó que els professors també puguin introduir aquesta informació sense haver de connectar-se a un ordinador.