Les Llàgrimes de Sant Llorenç, també anomenades Perseids, tenen lloc entre finals de juliol i agost, quan la Terra travessa l'estela del cometa SwiftTuttle en la seva trajectòria al voltant del Sol. Això provoca que hi hagi una multitud de partícules, anomenades meteoroides, que xoquen contra l'atmosfera. Enguany la pluja d'estels serà cinc vegades més intensa que en anys anteriors, ja que les Perseids solen tenir un màxim de 100 meteors per hora i, segons informa l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC), pot arribar fins a 500 meteors per hora.
Així doncs, la pluja de meteors més famosa de l'estiu arriba a la seva màxima activitat aquesta matinada de l'11 al 12 d'agost. Tal com es pot veure en aquest mapa de la pàgina web de la Generalitat, les zones on es podrà observar millor aquest fenomen són el Delta de l'Ebre, la zona de Lleida i prop de la Vall d'Aran. Els que visquin a Barcelona o rodalies ho tindran més complicat per poder-lo presenciar, ja que allà la qualitat de visió del cel és més baixa.
Segons expliquen els experts, aquest serà la més intensa dels últims anys. És per aquest motiu que l'IAA-CSIC, en col·laboració amb l'Associació AstroInnova i el grup Deadalus, llançaran una sonda quan la pluja aconsegueixi el seu màxim visible a Europa, per gravar per primera vegada, en color, i en alta definició, aquesta pluja d'estrelles des de l'estratosfera.
L'estudi de les pluges de meteors ajudarà a millorar els models de previsió d'activitat, cada vegada més necessaris, ja que les pluges d'estrelles poden tenir efectes perniciosos en alguns satèl·lits en òrbita terrestre.
Quan seran més visibles?
El primer moment en què l'activitat serà més alta es produïra entre les 2.00 i les 6.00 hores (hora peninsular), mentre que el segon tindrà lloc entre les 13.00 i les 15.30 hores del dia 12. En aquest cas, en coincidir amb l'horari diürn no seran tan visibles, però afavorirà la seva observació des del nord d'Amèrica.
I és que, aquest pluja té una major visibilitat a l'hemisferi nord, ja que la constel·lació de Perseu apareixerà pel nord-est a partir de les 22 hores i es mantindrà visible durant tota la nit a la vegada que va guanyant altitud
Observació de les Perseides
Per poder observar-les millors, els experts recomanen consultar el temps abans, per comprovar que no hi haurà núvols i saber quina temperatura farà. No cal telescopi, ni prismàtics però sí allunyar-se de la ciutat per evitar la contaminació lumínica.
Per la seva banda, la Lluna interferirà en l'observació del fenomen, que apareixerà en el cel en fase creixent. És per aquest motiu que es recomana observar les Perseids a partir de les dues de la matinada, ja que la Lluna tindrà un efecte menor.
"Els estels fugaços poden aparèixer en qualsevol lloc del cel. Per la seva trajectòria poden procedir d'un punt situat en la constel·lació de Perseu, d'aquí el seu nom", ha indicat el membre de l'empresa Azimuth, Marcos Villaverde, que coordina les activitats de divulgació en l'observatori de Calar Alto.
Es recomana observar a 40 graus de la constel·lació de Perseu, i prendre com a guies les de Taure, Andròmeda o l'Óssa Menor. A més, apunten que no caldrà utilitzar telescopis ni cap instrument òptic. La pluja es podrà veure a ull nu sempre i quan s'estigui en una zona fosca i lluny de la contaminació lumínica de les ciutats.
[vimeo]173300126[/vimeo]
Des d'on es poden veure millor les Llàgrimes de Sant Llorenç a Catalunya?
Un mapa de la Generalitat mostra quins indrets del territori tenen millor qualitat de visió del cel nocturn
Ara a portada
-
Societat Més romana que espanyola: l'Església catalana, davant del Vaticà post-Francesc Pep Martí i Vallverdú
-
Internacional «Vladímir, para!»: Trump exigeix a Putin que signi ja un acord de pau després de l'atac rus a Kíiv Redacció
-
-
-
Política Un altre triple salt mortal de Sánchez: fer de la necessitat virtut amb la despesa militar Tania Tapia Díaz
Publicat el 11 d’agost de 2016 a les 18:02
Et pot interessar
-
Societat El taxista agredit per un motorista a Barcelona va morir per un cop de cap contra el terra
-
Societat Una mestra interina reclama 65.000 euros per no haver-se pogut estabilitzar després de 18 anys
-
Societat Troben part d'un vaixell de fa cinc segles en unes obres a Barcelona
-
Societat UGT reclama que es prohibeixin les bonificacions de les multes per accident laboral mortal