El descobriment d'una "anomalia còsmica" que desafia la nostra comprensió de l'univers dibuixa un possible destí "terrorífic" per a la galàxia de la Via Làctia, on es troba el sistema solar. Així ho indica el nou estudi d'un equip internacional d'astrònoms liderat per la Universitat Christ de Bangalore, a l'Índia.
Concretament, han descobert que una enorme galàxia espiral, a gairebé mil milions d'anys llum de la Terra, acull un forat negre supermassiu amb una massa milers de milions de vegades més gran que la del Sol, que alimenta colossals raigs de radi que s'estenen al llarg de sis milions d'anys llum de diàmetre. És un dels més grans coneguts per a qualsevol galàxia espiral i desmenteix, segons els autors, la creença sobre l'evolució de les galàxies.
I és que aquests potents raigs es troben gairebé exclusivament en galàxies el·líptiques, no en espirals. També significa que la Via Làctia podria crear raigs energètics similars en el futur, amb els raigs còsmics, gamma i X que produeixen, causant estralls al nostre sistema solar a causa de l'augment de la radiació i la possibilitat de causar una extinció massiva a la Terra.
"Aquest descobriment és més que una simple raresa: ens obliga a replantejar-nos com evolucionen les galàxies i com els forats negres supermassius hi creixen i configuren els seus entorns", ha afirmat l'autor principal, el professor Joydeep Bagchi, de la Universitat Christ de Bangalore. Ara, la pregunta és: podria la nostra galàxia experimentar algun dia fenòmens similars d'alta energia que tindrien greus conseqüències per a la supervivència de la preuada vida que l'habita?