Investigadors de la Universitat de Barcelona han descobert al jaciment paleolític de Montlleó, a la Cerdanya, un penjoll elaborat mitjançant una urpa d'ós, una peça única que es calcula que té 18.000 anys d'antiguitat, una llar de foc i altres penjolls afaiçonats sobre caragolins marins procedents de les costes de la Mediterrània.
Segons els investigadors, les troballes constaten la relació entre els Pirineus i la Mediterrània, ja que s'ha trobat una gran varietat d'espècies de caragols marins perforats. Per això, Montlleó s'ha consolidat com l'excavació més important del Paleolític a Catalunya.
Segons el professor de la UB, Xavier Mangado, un dels directors de l'equip arqueològic, ha destacat que amb la llar de foc es podrà conèixer la data exacta del jaciment, amb carboni-14, que d'entrada situen al voltant de fa 18.000 anys. Per Mangado, les troballes són clau per conèixer més aspectes dels grups nòmades que ocupaven aquest territori durant l'època glacial i en una etapa prèvia a l'aparició de l'agricultura.
Descobreixen un penjoll únic d'urpa d'ós de més de 18.000 anys a Montlleó, a la Cerdanya
Investigadors de la UB constaten la connexió entre les dues bandes del Pirineu i la Mediterrània durant l'època glaciar
ARA A PORTADA
Publicat el 13 d’agost de 2015 a les 16:46
Et pot interessar
-
Societat Prohibit el bany en tres platges de Barcelona per la qualitat de l'aigua
-
Societat Catalanofòbia en un bar de Barcelona: «Res de català, no m'agrada»
-
Societat Jordi Puigdevall, prior de Montserrat: «La visita dels reis va crear tensió, però la nostra màxima és acollir tothom»
-
Societat Quins són els impostos que generen més frau fiscal?
-
Societat Una «Kiss Cam» descobreix la infidelitat d'un reconegut empresari en un concert de Coldplay
-
Societat La població menor de 16 anys cau per sota del 15% a Catalunya