Desenvolupen la primera lent progressiva al món que frena l’augment de la miopia

El doctorat de la Universitat Politècnica de Catalunya, Jaume Pauné, fabrica aquest nou disseny fruit de la seva tesi doctoral

Publicat el 07 de març de 2016 a les 12:55
El doctorat de la Universitat Politècnica de Catalunya, Jaume Pauné, ha desenvolupat la primera lent de contacte progressiva al món que frena la progressió de la miopia fins a un 43%. Aquesta lent, fruit de la seva tesi doctoral, modifica l’enfocament a la perifèria de la retina, ha explicat la UPC en un comunicat. A més, aquesta lent ja ha estat patentada, testada, validada amb estudis clínics realitzats a un centenar de pacients i fabricada per compte del doctorat.

El nou disseny es basa en una modificació continuada de la potència refractiva que difereix significativament dels nous dissenys utilitzats: "El meu disseny està basat en estudis que han demostrat que, tot i que una persona hi vegi bé de lluny, en els laterals continua veient imatges però borroses”, explica Pauné. També ha dit que la nova lent intenta corregir la miopia rectificant el centre de la retina.

Segons experiments realitzats en animals, es confirma que la imatge que es forma en la perifèria de la retina és fonamental per al control de la miopia, ha ressaltat. "No existeix cap altra lent de contacte progressiva comercialitzada en el món amb aquesta efectivitat i, per aquest motiu, crec que tindrà un gran impacte immediat, sobretot en la població més jove", ha argumentat Pauné.

Val a dir que la miopia afecta un 25-30% de la població sense estudis superiors però arriba fins al 45% entre els que sí que els han cursat. Pauné ha apuntat que és molt important aturar la progressió de la miopia en nens i joves, ja que a partir de cinc diòptries creix el risc de patir malalties més importants que podrien acabar en ceguera