Educació parla amb PISA i conclou que la mostra de Catalunya és correcta

La consellera Anna Simó corregeix el tret i apunta que les causes dels mals resultats són "la pobresa infantil i la segregació escolar"

Publicat el 06 de desembre de 2023 a les 14:48
L'endemà de fer-se públic els resultats de l'informe PISA on el nivell de l'alumnat català ha baixat notablement en matemàtiques, ciències i comprensió lectora, el secretari de Polítiques Educatives de la Generalitat s'ha posat en contacte amb els responsables de PISA (INEE). 

D'una banda, el departament d'Educació els ha traslladat la confiança completa a la qualitat i rigor de les proves. De les converses també se n'ha clarificat la qualitat de la mostra PISA. Les divergències en la interpretació de la representativitat de la mostra quant a alumnat immigrant i d'alta complexitat han quedat aclarides i s'han pogut descartar tots els dubtes sobre la representativitat de la tria respecte a la realitat social, apunten des del departament català, que rectifica doncs la seva explicació inicial.

[noticiadiari]2/266145[/noticiadiari]

De l'altra, els responsables d'educació de la Generalitat també ha plantejat reptes que es consideren rellevants, especialment sobre com millorar els mecanismes i les metodologies per analitzar la complexitat o com interpretar millor PISA i les dades existents per millorar el sistema educatiu.

Alhora, s'ha apuntat a la limitació actual dels indicadors i estudis del Departament d’Educació i d’altres institucions per entendre més detalladament la realitat i l'increment de la complexitat, especialment acusada a Catalunya. En aquest sentit s'han apuntat possibles noves anàlisis i estudis per comprendre amb més profunditat la població en edat d'escolaritat de cara a poder prendre decisions més ajustades. El Departament dEducació continuarà col·laborant amb els responsables de PISA en tots aquests aspectes.

Per la seva banda, la consellera d'Educació, Anna Simó, ha puntualitzat en una piulada a X que el Govern treballa per resoldre "un problema que tenim identificat". En aquest sentit apunta que les causes dels mals resultats són "la pobresa infantil i la segregació escolar".