Educació situa el president del Consell Escolar al capdavant dels experts que redefiniran el model

Jesús Vinyes liderarà el grup de 18 persones consensuat entre el Govern i l'oposició, que també comptarà amb la presència de docents, directors de centre, famílies, acadèmics i món local

El model escolar s'està redefinint des de l'informe PISA.
El model escolar s'està redefinint des de l'informe PISA. | Pau Masó
02 de gener de 2024, 12:30
Actualitzat: 19:15h
El Departament d'Educació ja té definits els noms dels 18 experts que integraran una comissió dissenyada per repensar el model català després del fracàs constatat en l'últim informe PISA. Al capdavant s'hi situarà Jesús Vinyes, president del Consell Escolar de Catalunya, amb experiència com a docent i també com a inspector. La comissió es va acordar en la cimera celebrada just abans de Nadal al Palau de la Generalitat i va comptar amb el suport de bona part de l'oposició. Junts, de fet, va plantejar en la trobada la necessitat de posar en marxa un mecanisme com aquest. La llista serà avalada pel Govern la setmana vinent, i la previsió és que al febrer ja hi hagi propostes en ferm sobre la taula per millorar el model a Catalunya.

Qui més formarà part del grup? Pel que fa a docents, els noms escollits són Mercè Mas, Víctor Saura i Francesc Roca. Mas exerceix com a mestra en una escola de Sant Esteve Sesrovires i ha format part del consell de formació de Rosa Sensat, a banda de d'haver impartit formació en avaluació formativa per a l'aplicació a l'aula. Saura, que ha dirigit durant cinc anys el Diari de l'Educació, té experiència en l'escola inclusiva, mentre que Roca, abans de jubilar-se el setembre de l'any passat, havia acumulat diverses tasques formatives en un institut de Tarragona. 

Els representants de direccions de centres públics no es coneixeran fins la setmana vinent, perquè seran escollits per la junta central que els aplega, però els de les concertades ja estan definits. Es tracta de Montserrat Jiménez, al capdavant de l'Escola Vedruna de Palafrugell, i Joan Vila, director gerent de l'Escola Pia Balmes de Barcelona. Com a membres d'entitats pedagògiques, Educació ha escollit Raül Manzano -membre dels Moviments de Renovació Pedagògica-, Marta Pujadó -integrant de Rosa Sensat- i Albert Bayot. Aquest últim va ser director dels serveis territorials d'Educació durant el període 2011-2016.

El Departament que lidera Anna Simó també ha situat quatre docents de formació inicial o bé amb una trajectòria destacada dins del gremi. Es tracta de Coral Regí, que va dirigir l'Escola Virolai i és membre del Consell Escolar de Catalunya des de fa deu anys; Digna Couso, educadora de docents i investigadora; Carme Ortoll, que ha desenvolupat tasques com a mestra, secretària, cap d'estudis i directora en escoles públiques; i Elvira Borrell, experta en avaluació educativa i que ha estat inspectora al llarg de la seva carrera professional.

La comissió d'experts la tanquen Mireia de Mingo com a representant de les famílies i Sílvia Lombarte com a veu del món local. Una de les qüestions que s'haurà d'abordar en les properes setmanes serà si Educació rebrà més recursos en els pressupostos de la Generalitat per al 2024, que estan pràcticament definits i esperen socis per ser aprovats. El Govern ja ha garantit que serà la segona conselleria amb més pes absolut en els comptes, després de Salut. Junts ha posat com a condició recuperar la sisena hora en centres d'alta complexitat per validar-los.
 

La CUP demana la compareixença Simó

Després de conèixer la proposta, la CUP ha demanat demana al Govern que "assumeixi" les seves "responsabilitats" en Educació i no les "delegui en grups d'experts". Els anticapitalistes registraran aquest dimecres al Parlament una sol·licitud de compareixença de la consellera Anna Simó, segons ha pogut saber l'ACN. Fonts del grup parlamentari critiquen que els noms no han estat "consensuats" amb la resta de partits i avisen que l'informe que en surti "pot ser una eina més, però no una centrifugació de responsabilitats". Els antcapitalistes ja van ser crítics amb la fórmula de la comissió quan es va celebrar la cimera educativa a la Generalitat.
 
En un missatge a X, el diputat Carles Riera ha demanat "mesures urgents" com el 6% del pressupost de la Generalitat, la baixada de ràtios -ja anunciada per Aragonès abans de Nadal-, una xarxa pública única (incloent-hi 0-3), l'escola inclusiva o la immersió lingüística.