I el 2024 serà pitjor
L'informe provisional sobre l'estat del clima mundial del 2023 té un titular clar i sabut des de fa setmanes: el 2023 serà l'any més càlid d'ençà que hi ha registres (i probablement dels darrers 120.000 anys).De gener a octubre, la desviació respecte a l'era preindustrial ha estat d'1,40 graus -amb un marge d'incertesa de ±0,12 °C-. En aquest sentit, la diferència entre enguany i el 2016 i el 2020 -els dos anys fins ara més càlids- és tan important que ja no és possible que el rànquing s'alteri.
L'Organització Meteorològica Mundial insisteix que l'impacte del Niño -que es va iniciar a finals de la primavera- provocarà que el 2024 sigui, amb tota probabilitat encara més càlid que enguany. De fet, el rècord anual del 2016 es va produir coincidint en la fase final de l'últim Niño.
Crida a mantenir viu els 1,5 graus
"Tenim el full de ruta per limitar l'augment de la temperatura global a 1,5 °C i evitar el pitjor caos climàtic. Però necessitem que els líders comencin a la COP28 en una carrera per mantenir viu aquest mínim", ha declarat António Guterres coincidint amb l'inici de la COP28 de Dubai.En aquest sentit, el secretari general de l'ONU té la recepta clara: "Cal establir les expectatives clares per a la propera ronda de plans d'acció climàtica i comprometre's amb el finançament per fer-los possibles". També ha reclamat assolir alguns dels acords clau: triplicar les renovables, duplicar l'eficiència energètica i comprometre's a eliminar els combustibles fòssils.
Un 2023 de rècords trencats
"Els nivells de gasos d'efecte hivernacle són rècords. Les temperatures globals són rècord. L'augment del nivell del mar és rècord. El gel marí antàrtic és mínim històric. És una cacofonia ensordidora de rècords trencats", resumeix Petteri Taalas, secretari general de l'Organització Meteorològica Mundial."Ens arrisquem a perdre la carrera per salvar les nostres glaceres i frenar l'augment del nivell del mar. No podem tornar al clima del segle XX, però hem d'actuar ara per limitar els riscos d'un clima cada cop més inhòspit en aquest i els segles vinents", conclou.
Rècord de gasos d'efecte hivernacle
Les concentracions dels tres principals gasos d'efecte hivernacle (diòxid de carboni, metà i òxid nitrós) van assolir nivells rècord el 2022. Les dades en temps real mostren que els nivells van continuar augmentant el 2023.[noticia]265235[/noticia]
Rècords continuats de temperatures
La temperatura mitjana mundial fins a l'octubre és d'1,40 (± 0,12) °C per sobre de la mitjana de 1850-1900, després de batre els llindars mensuals de juny, juliol -rècord absolut-, agost, setembre i octubre. En el cas de l'oceà, que el 2022 va assolir el nivell més alt del contingut de calor, els valors extrems van començar a l'abril i no han cessat.Màxim històric del nivell del mar
L'any 2023, el nivell mitjà mundial del mar va assolir un màxim històric en el registre de satèl·lit (des de 1993), reflectint l'escalfament continu dels oceans, així com el desglaç de les glaceres i les capes de gel. La taxa d'augment del nivell del mar mitjà global en els darrers deu anys (2013-2022) és més del doble que la taxa d'augment de la dècada 1993-2002.[noticia]264290[/noticia]
Mínim del gel antàrtic
L'extensió del gel marí antàrtic va assolir un mínim rècord absolut al febrer (d'ençà que hi ha registres el 1979). A més, el màxim anual -que es produeix al setembre- va ser de menys de 17 milions de km2, un menys que el rècord anterior (1986) i molt per sota de la mitjana.Les glaceres de l'oest d'Amèrica del Nord i els Alps europeus van experimentar una temporada de desglaç extrema. A Suïssa, les glaceres han perdut al voltant del 10% del seu volum restant en els últims dos anys.
[opinionsCOP28]