Més de la meitat dels pares no veuen Internet com un risc per al seus fills, i molts no han abordat amb ells els problemes que els pot comportar navegar per la xarxa. És una de les conclusions d'una enquesta realitzada per l'ONG Educo, que també alerta que 1 de cada 3 pares té problemes de comunicació familiars i encara més si s'ha de parlar d'assetjament escolar o sexual. Això dificulta la prevenció de la violència contra els infants, especialment a l'escola i a Internet, on l'assetjament virtual és cada vegada més freqüent. Per això, elaborat un kit de protecció, amb jocs i material educatiu que aconsellen com treballar la prevenció de la violència sobre els infants.
En Carlos Alonso era encara un nen quan va començar a rebre insults i maltractament per part dels seus companys de classe. Se les ideava per no sortir al pati fins que un dia, ho va explicar a la família. Els seus pares li van donar suport i l'escola, tot i que al principi va reaccionar malament –esperant que "les coses de nens" se solucionessin soles- finalment hi va posar remei amb l'expulsió uns dies, dels nens que l'assetjaven.
Un cop ha superat aquest assetjament, reconeix que el que més greu li sap és haver vist patir la seva mare com ho ha fet, sobretot per no haver-ho detectat a temps o haver sabut prevenir-ho. Per això, en Carlos no dóna consells als infants que es troben o es poden trobar ne la seva situació, sinó que alliçona als pares perquè "els nens no són conscients" del que diuen o passen. Creu que no es pot caure en "són coses de nens" i cal veure que l'entorn en què creix el nen assetjador influencia en la seva manera de tractar els altres. També alerta del perill que suposa el mòbil, l'ordinador o la tauleta per als més petits.
I és que la violència sobre els infants ja no es pot deslligar de l'ús de les xarxes. Així ho reconeix Pere Cervantes, responsable del Grup de delictes Tecnològics de la Policia Nacional de Castelló, que identifica bullying amb ciberbullying. Cervantes creu però que el principal problema és que els pares no saben fer ús correcte de les xarxes i per tant no en detecten els perills.
És una de les conclusions de l'enquesta que ha realitzat l'ONG Educo per saber com es tracta la violència infantil en el si de la família. L'estudi demostra que el 54% dels pares no veuen perills a Internet i que un 43% no ha parlat mai dels riscos i perills que pot suposar l'ús de les xarxes socials. De fet, la comunicació en general és un dels temes pendents a les famílies enquestades, ja que el 32% dels progenitors reconeix mancances comunicatives amb els seus fills. Fins a un 54% reconeix dificultats per abordar temes d'assetjament escolar, una xifra que s'eleva a 65% en el cas de l'educació sexual.
Per aquest motiu, Educo ha elaborat un kit de protecció amb material educatiu i didàctic, diferenciat en dues franges d'edat, perquè educadors i pares puguin tenir eines per parlar de la violència i l'assetjament de tot tipus a través de contes, jocs o manuals. Educo també ha produït un anunci per alertar als pares dels perills que suposen les xarxes, i per exemple, les fotografies dels menors a internet. Els beneficis del kit aniran destinats a finançar els projectes de protecció infantil que Educo porta a terme a diferent països.
Societat
El 54% dels pares no veuen riscos a Internet i la majoria no n'han parlat amb els fills
L'ONG Educo impulsa un kit de material per aquí famílies i educadors puguin treballar la prevenció de la violència en els menors
ARA A PORTADA
Publicat el 13 de setembre de 2016 a les 12:27
Et pot interessar
-
Societat El temps d'aquest divendres 4 d'abril: nuvolositat per acabar la setmana
-
Societat Un nou estudi revela per què hi ha persones que són esquerranes
-
Societat El sindicat IAC-CATAC reclama "retribucions dignes" per al Personal d'Administració i Serveis d'Educació
-
Societat Catalunya en xarxa: iniciatives que connecten territoris i persones
-
Societat Alerten del repunt de casos de silicosi, una malaltia respiratòria incurable