Una de les conclusions és que el 76,6% empresaris dels sectors productius creu que el principal responsable dels retards en la infraestructura és el govern espanyol -un 79,2%, en el cas específic dels autònoms-, molt per damunt dels que en responsabilitzen la Generalitat (5,9%), la Unió Europea (4,9%) o tots els sectors en general (7,4%). Aquells que assenyalen les mateixes empreses o la societat civil sumen tan sols l'1%. De fet, les patronals i associacions d'empresaris dels territoris afectats -i especialment els valencians- han pressionat de valent perquè el projecte fos una realitat.
L'enquesta també pregunta, de forma més genèrica i espontània, per què el corredor mediterrani no és una realitat i, de nou, el govern espanyol és el més citat, en un 27,3% dels casos, per bé que un 11,4% n'acusa el centralisme, dues respostes similars que, sumades, arriben al 38,7%. En segon lloc, hi ha la política, en general, esmentada per un 23,8% dels empresaris, per davant dels motius econòmics (15,5%) o el conflicte entre Catalunya i Espanya (6%). Només un 0,5% replica que no s'ha fet perquè no és necessari.
PER QUÈ EL CORREDOR NO ÉS UNA REALITAT A DIA D'AVUI?
QUÈ CALDRIA FER, DAVANT LA SITUACIÓ DEL CORREDOR MEDITERRANI?
En aquest sentit, un 31,5% de les empreses creu que el corredor li faria augmentar la facturació i, en elles, la mediana de les respostes és d'un 8% d'increment. Això suposaria un creixement en la facturació d'entre 2.300 i 2.800 milions, especialment per unes majors vendes al centre i nord d'Europa (46,4% dels que confien en augmentar la facturació), la resta de l'Estat (25,7%) o el sud i l'est d'Europa (25,2%). Fins i tot un 1,4%, especialment grans empreses, creuen que millorarien el comerç amb el mercat asiàtic.
Nous llocs de treball
Igualment, un 19,8% de les empreses a què impactaria l'impuls del corredor mediterrani afirmen que els permetria augmentar la plantilla, per bé que en proporcions moderades (una mediana del 8%, també). Això comportaria la creació d'entre 11.000 i 12.000 nous llocs de treball, cosa que equival a que quasi el 3% dels aturats actuals podrien trobar feina.
L'enquesta també permet preveure que una de cada cinc empreses que no exporten a l'estranger podran començar a fer-ho un cop arribi el corredor mediterrani -una xifra que, en termes absoluts, seria d'entre 6.300 o 6.600 empreses exportadores noves-. De fet, un 27,1% de les empreses creuen que els retards en la infraestructura els fa perdre oportunitats -sobretot competitivitat respecte altres empreses, però també incapacitat per tancar negocis o augmentar vendes-.
Més impacte en les empreses exportadores
Els efectes del corredor en les empreses ja exportadores seria encara major, ja que un 56,3% d'aquestes respon que aquesta infraestructura tindria un impacte en elles, un 46,5% creu que els faria augmentar la facturació i un 37% lamenta que actualment està perdent oportunitats pels retards. I aquestes empreses exportadores, com la mitjana global, culpen el govern de l'Estat de la situació en un 77,6% de les respostes.
Podeu consultar aquí l'estudi sencer encarregat pel Govern:
ii
kk