El clam popular contra els feminicidis apunta a les administracions i el sistema judicial

Una protesta a Barcelona, després del repunt d'assassinats masclistes el mes de desembre arreu de l'estat espanyol, concentra la indignació d'entitats feministes que reclamen més recursos i prevenció

  • Protesta a la plaça Sant Jaume de Barcelona contra els feminicidis, aquest vespre -
Publicat el 02 de gener de 2023 a les 19:25
Que tiemble el Estado, los cielos, las calles. Que tiemblen los jueces y los judiciales. Hoy a las mujeres nos quitan la calma. Nos sembraron miedo, nos crecieron alas. Són els versos que obren Canción sin miedo, de Vivir Quintana, una peça amb vocació d'himne que ha clausurat la concentració popular que aquest vespre s'ha donat a la plaça Sant Jaume de Barcelona per mostrar la indignació contra la violència masclista, després d'un repunt de feminicidis arreu de l'estat espanyol. Alhora, però, són uns versos que resumeixen les línies mestres d'allò que han denunciat els col·lectius feministes que havien convocat la protesta -Novembre Feminista i Ca La Dona- a peu de carrer.

D'una banda, demanar a les administracions "que posin tots els recursos" que tinguin a l'abast contra un mal perpetuat, com exposa la portaveu de les entitats Dolo Pulido. I d'altra banda, "que el sistema judicial incorpori els estàndards internacionals" i es faci formació en perspectiva de gènere a tots els professionals de la judicatura, com ha reclamat Dolors Mayoral, micròfon en mà.

Les reivindicacions de les portaveus feministes han ressonat davant els centenars de persones que han omplert més de la meitat de la plaça més institucional de Barcelona i que han respost amb clams com "cap agressió sense resposta" o "si ens toquen a una, ens toquen a totes". Les intervencions de les dones que fa dècades que denuncien la violència patriarcal barrejaven indignació pel pic de desembre en l'àmbit dels feminicidis amb la perseverança de recordar que, xifra amunt xifra avall, el degoteig d'assassinats masclistes no és cap excepció.

"Que l'alarma que els mitjans de comunicació han dedicat a aquest desembre trist s'estengui a la quotidianitat de les agressions contra les dones durant tot l'any", ha apuntat la mateixa Dolo Pulido, tot verbalitzant el comunicat de la protesta. En el mateix sentit, el text ha incidit en el fet que aquests crims són únicament "la punta de l'iceberg" de les violències que pateixen les dones per raó de gènere. 

 

Desembre negre

La mobilització s'ha donat després que s'hagi tancat el 2022 amb xifres exasperants. Un any en què la violència masclista s'ha endut per davant la vida de dotze dones a Catalunya, alhora que ha acabat amb un mes de desembre especialment cru pel que fa a les dades de feminicidis al conjunt de l'estat espanyol. Es van registrar almenys deu assassinats masclistes durant les últimes quatre setmanes de l'any, una xifra que situa el mes passat com un dels més preocupant de les últimes dues dècades. Davant d'això, el govern espanyol va demanar als ciutadans que davant qualsevol indici que una dona corre perill es faci un avís als números d'emergència. 

També la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, present a la concentració barcelonina, ha subratllat la necessitat que "tothom s'impliqui de manera activa" per fer "un canvi cultural" contra el patriarcat. En el mateix sentit, ha reivindicat un missatge d'acompanyament i respecte tant a les víctimes de violència masclista com a l'entorn d'aquestes dones. 
[noticiadiari]2/242540[/noticiadiari]

Igualment, la concentració d'aquest vespre ha servit per apuntalar les reivindicacions que expertes i moviments feministes han destacat els últims mesos, després de l'aprovació de la llei del només sí és sí. Un text legal que preveu un canvi en el codi penal pel que fa als delictes de tipus sexual, però que sobretot serveix per desplegar eines de prevenció de conductes de violència masclista i espais de formació a professionals del circuit d'atenció a les víctimes. Aquestes línies són les que han passat més desapercebudes i alhora són les que els col·lectius en defensa dels drets de les dones situen com a més rellevants pel treball de fons que encara queda pendent.