«El conflicte de Gràcia es tracta del model de ciutat que volem»

El "banc expropiat" s'ha convertit en un símbol contra l'especulació i la gentrificació | Els joves de Gràcia fa anys que reclamen espais autogestionats | Famílies del barri deixen de baixar a la plaça per jugar amb els nens | L'Ajuntament convoca una reunió amb les entitats

Publicat el 26 de maig de 2016 a les 16:38
El desallotjament del "banc expropiat" de Gràcia ha donat pas a tres nits consecutives d'aldarulls i càrregues policials. Per molt que s'ofereixin alternatives als okupes del local, cada nit es manifesten per recuperar-lo perquè allà s'hi juga el model de ciutat i barri: una Gràcia rendida a la gentrificació i l'especulació, o pels veïns? Aquest dijous s'ha reforçat la porta i les planxes que custodien l'espai sota la mirada dels Mossos d'Esquadra per blindar-lo encara més.

El llibreter de la Taifa, Jordi Duarte, creu que la defensa del "banc expropiat" està relacionada directament amb com es pensa que ha de ser el barri. "Es tracta de quin model de ciutat i de barri volem", ha afirmat, en declaracions a NacióDigital, i ha afegit que prefereix un espai dinàmic com aquell "que una botiga més de roba". Segons ell, el "banc expropiat" és una denúncia del model de barri i sobre qui és el propietari, Manuel Bravo.

Locals privats desallotjats que segueixen buits

L'alcaldessa, Ada Colau, ha afirmat aquesta setmana que Bravo volia el local buit per revendre'l a un preu més alt. Duarte recorda que al barri hi ha dos antecedents de desallotjaments d'espais privats que segueixen buits: l'anomenat Casal Popular de Gràcia, a la cantonada entre Torrent de l'Olla i Ros d'Olano, i el Casal dels Tres Lliris, al número 227 de Travessera de Gràcia.

El Casal Popular va funcionar durant 11 anys fins que va ser desallotjat al 2013, i el Casal dels Tres Lliris va ser okupat el 2014 justament quan semblava que el "banc expropiat" havia de ser desallotjat. El Tres Lliris van ser desallotjat a finals del 2015, i en resposta es van okupar unes dependències municipals a tocar de Lesseps que havien sigut una comissaria de la Policia Nacional espanyola.

Al rerefons també hi ha la necessitat dels joves de Gràcia de tenir espais autogestionats on realitzar activitats. L'Ajuntament va obrir el 2009 l'Espai Jove La Fontana, a Gran de Gràcia, però la gestió recau en una empresa privada, recorda Jordi Duarte. També ho ha destacat en Roger, treballador d'un establiment del barri: "Aquí sempre ha faltat un espai de joves". L'espai va ser gestionat del 2009 al 2014 per una empresa privada, i des del 2014 pel Consell de la Joventut de Barcelona, ha concretat el consell.
 

Un vidre trencat de la sucursal de Catalunya Caixa al costat del Foto: Adrià Costa


En Roger creu que la violència d'aquests dies "és l'única manera que la gent t'escolti", i que amb el desallotjament del banc "s'ha creat un problema on no n'hi havia". Duarte es pregunta qui és el violent, mentre mostra unes imatges en les quals apareixen agents de la secreta dels Mossos d'Esquadra amb armes com porres extensibles.

Nens que no poden dormir a la plaça de la Revolució

A la plaça de la Revolució, una veïna es queixava des del seu balcó la nit d'aquest dimecres que ella i el seu fill fa tres dies que no dormen. Dos residents de l'edifici, que han preferit no donar el nom, han explicat que tota la setmana no baixen amb els seus fills a jugar a pilota a la plaça com fan habitualment, i que els nens no poden dormir a la nit.

"Què fan a la nostra plaça?", diuen els pares que pregunta un nen de vuit anys. Per ells, està molt bé que la gent reivindiqui, però "el que sobra és el després", quan comença la violència, davant del qual, afirma: "No entenc per què s'insulta els Mossos d'Esquadra". Tot i això, sobre el debat de model de ciutat, un d'ells reconeix que està fart dels pisos turístics.

Trobada del govern amb entitats aquest dijous

Després que Colau hagi demanat a les entitats de Gràcia que facin de mitjanceres amb el "banc expropiat", el president de l'Associació de Veïns, Toni Ramon, creu que cal debatre en el marc de la plataforma Gràcia Cap a On Vas?, la qual es reuneix cada 15 dies i la següent reunió toca el pròxim dimarts. "Mirar cap a una altra banda no pot ser", ha reconegut.

L'Ajuntament ha citat entitats veïnals, de comerciants i d'altres arrelades al barri a una reunió aquest dijous per escoltar-los. Fonts del Districte de Gràcia han destacat que mantenen l'oferiment per parlar amb el "banc expropiat", però no s'ha ofert cap espai alternatiu concret ni s'ha fet cap petició concreta per part dels okupes.

Han recordat que el nou govern de Colau va decidir al juliol rescindir el contracte de lloguer del local que van heretar del govern Trias, i que era vigent des de l'1 de gener de 2015. Per qüestions administratives es va mantenir fins al desembre de l'any passat, i es va avisar al "banc expropiat" que serien desallotjats, però van optar per seguir sense ajuda municipal.