Maté va deixar de ser-ne la directora l’any 2008 i fa uns mesos el govern d’Ada Colau la va rescatar com la persona que havia de pilotar el futur del zoològic de Barcelona. Al març, va convocar una reunió on van assistir-hi biòlegs, veterinaris, pedagogs, psiquiatres, filòsofs, entitats animalistes i, fins i tot, associacions de veïns. De fet, un comentari per part de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) durant la reunió demanant que es tanqués el zoo perquè era un dispendi innecessari va crear mala maror. Des de llavors, les trobades es fan de forma individual i no en grup.
Leonardo Anselmi va assistir a aquesta trobada com a impulsor de ZOO XXI, una iniciativa que vol “convertir els zoològics del segle XIX que tenim, en zoos moderns del segle XXI”, explica a NacióDigital. Ja no aposten pel tancament, sinó per la reconversió. És en aquest punt mig on es va trobar amb Maté, que ha participat activament a ZOO XXI com a doctora en Zoologia especialitzada en primats.

Un dofí i la seva cria al zoo de Barcelona Foto: ACN
Al setembre hi ha prevista una nova reunió del grup de treball i s’espera que s’abordi la polèmica reforma del delfinari. L'Associació Europea de Mamífers Aquàtics va advertir que l'any 2019 era la data màxima per adequar les instal·lacions dels dofins als nous estàndards. El delfinari de Barcelona no admet reformes superficials i necessita una obra nova. Durant el mandat de Trias, CiU va pressupostar prop de 10 milions d’euros per fer front a la despesa. Va ser una decisió molt discutida de la regidora Sònia Recasens i que va incomodar, fins i tot, alguns sectors de la seva pròpia coalició.
Un zoo sense espècies exòtiques i amb molt pes de les noves tecnologies
Persones dels moviments socials i l'àmbit acadèmic han treballat durant vuit anys el projecte ZOO XXI. En aquest zoològic del segle XXI no hi haurà elefants, ni dofins, ni girafes. Anselmi creu que no té sentit acollir espècies exòtiques per les quals “no s’està fent res per la seva preservació”. “És una lògica i de l'exhibició i del zoo com a museu que no té sentit i que obeeix a una tradició colonialista”, critica Anselmi.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aIq0sOUNQbc[/youtube]
A més, per Anselmi veure un elefant al zoo no és realment conèixer què és un elefant. “Al zoo que tenim ara, els nens no veuen elefants, sinó el cos d’un elefant perquè que no es comporta com a tal: no va amb una gran manada, no camina quaranta quilòmetres al dia, ni tampoc reprodueix el seu model matriarcal característic”, detalla.
Aquest nou model també incorpora un centre de rescat d’animals i de conservació d’espècies autòctones. Si bé hi ha gosseres per les mascotes abandonades o ferides, no existeixen espais on tractar animals d’altres espècies. Una altra funció d'aquest zoo modern seria conservar espècies autòctones que s’estan perdent a Catalunya i a la península. Barcelona ja ho està fent, per exemple, amb el tritó del Montseny. “Això ens agrada, volem mantenir-ho i potenciar-ho”, reconeix Anselmi.
Potenciar tecnologies com el 3D o la realitat virtual i canviar el sistema de preservació d’espècies és l’últim punt fort. Semblen dos objectius diferents, però estan estretament lligats. Hi ha dues maneres d’introduir una espècie amenaçada al seu hàbitat. El zoo de Barcelona aplica la tècnica exitus: els acull a les seves instal·lacions i després els torna al seu entorn. Per Anselmi, aquest mètode és “difícil i ineficient” i per això opta per fer-ho in situ.
“Si volem fer un programa de conservació d’elefants al Togo, la millor idea és enviar allà als etòlegs però acompanyats d’equips audiovisuals. Així, faran un projecte interactiu que es podrà veure després al museu”, sosté. Nega que sigui més avorrit perquè quan parla de tecnologies virtuals no es refereix a “fer una pel·lícula i projectar-la a una pantalla”, sinó que vol emprar el 3D, la realitat augmentada, les pantalles envoltants i els projectes interactius”.
Presentaran la proposta al ple i ja compten amb alguns suports
El grup impulsor de ZOO XXI és el mateix que va aconseguir abolir la tauromàquia a Catalunya a través d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) l’any 2010. El mateix que van fer al Parlament, ho volen repetir ara a l’Ajuntament de Barcelona. Anselmi avança a NacióDigital que al setembre començaran a recollir les 16.000 signatures necessàries perquè es debati al ple.
ZOO XXI té, previsiblement, el suport garantit d’ERC, donat que els d’Alfred Bosch ja demanaven la reconversió del zoològic al seu programa electoral i hi ha bona relació amb l'exregidor Jordi Portabella. La iniciativa podria comptar previsiblement amb el suport de Barcelona en Comú, la CUP, el PSC i CiU. “Amb els antianimalistes de PP i C’s no ho crec pas”, reconeix Anselmi.