El govern Colau eliminarà la plaça Joan Carles I

L'Ajuntament de Barcelona aposta per substituir el nom borbònic pel popular "Cinc d'Oros" per l'espai situat a la confluència de la Diagonal i el passeig de Gràcia | L'anunci es farà aquest dissabte en un acte amb motiu del 85è aniversari de la proclamació de la Segona República

Publicat el 13 d’abril de 2016 a les 17:50
El govern municipal de Barcelona que encapçala Ada Colau anunciarà aquest dissabte el canvi de nom de la plaça de Joan Carles I en un acte que forma part de la commemoració del 85è aniversari de la proclamació de la Segona República. El govern aposta per denominar la plaça amb el nom popular de "Cinc d'Oros", segons han explicat a NacióDigital fonts coneixedores.

L'acte començarà a les 11.00 hores a Jardinets de Gràcia, just al davant de la plaça, que es troba a la cruïlla entre l'avinguda Diagonal i el passeig de Gràcia. Hi participaran el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, i el cronista de la ciutat, Lluís Permanyer. El cronista explicarà els motius pels quals aquest punt de la ciutat es mereix batejar-lo amb el nom de "Cinc d'Oros".

A principis del segle XX es va decidir dedicar la plaça a Pi i Margall, barceloní que havia estat president de la Primera República. Mentre no s'hi va ubicar un monument en el seu honor, la plaça tenia una peça circular al centre que estava buida i quatre més circulars als costats, amb fanals de l'escultor Pere Falqués. Aquelles cinc rodones recordaven la carta de "cinc d'oros" de la baralla espanyola, i d'aquí en ve el sobrenom popular.

El canvi de nom s'emmarca en la revisió de noms borbònics en carrers de la ciutat que ja s'havia proposat el govern d'Ada Colau, i que al setembre va rebre un nou impuls amb l'aprovació a instàncies d'ERC a la Comissió de Drets Socials d'una proposta per impulsar la revisió i, "si s'escau", el canvi dels noms borbònics dels carrers de la ciutat. En aquesta proposta hi figuraven 12 vies de la ciutat, entre les quals la plaça de Joan Carles I.

Reivindicació atesa a mitges

La petició del canvi de nom de la plaça ve de lluny. Ara fa quatre anys que ja es va fer una carta oberta destinada al llavors alcalde, Xavier Trias, perquè es fes efectiu, i que van signar unes 50 personalitats. Entre els impulsors hi havia Santiago Espot, president de Catalunya Acció, que ha celebrat que es canviï el nom però ha considerat que "s'ha perdut una gran oportunitat" de posar-hi plaça de la República Catalana com demanaven.

Quatre dies després del 23F, l'Ajuntament va canviar el nom de la plaça, llavors denominada de la Victoria, per plaça de Joan Carles I, i un temps després es va posar l'escut reial a la base del monument. L'escultura inicial republicana es va instal·lar el 1936 però la dictadura franquista la va retirar. Avui llueix a la plaça de Llucmajor, que el consistori ja ha anunciat que passarà a dir-se plaça de la República. El diumenge s'hi celebrarà una festa ciutadana simbòlica per donar la benvinguda a la nova denominació de plaça de la República, tot i que encara no serà efectiva.