El govern Collboni s'agrada amb el «Pla Endreça» i l'allarga tot el mandat

L'executiu socialista anuncia la voluntat de triplicar la inversió en manteniment per "anticipar-se" a la degradació, mentre que retarda el pacte per la nova ordenança de civisme que abordarà noves multes

Imatge d'arxiu d'una de les iniciatives del «Pla Endreça» de Barcelona
Imatge d'arxiu d'una de les iniciatives del «Pla Endreça» de Barcelona | Hugo Fernández
23 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 20:06h
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, fa setmanes que fa surar l'anomenat "Pla Endreça" com a puntal de la seva obra de govern. Es tracta d'un pla de xoc orientat, sobretot, a reivindicar la neteja, el manteniment i la mà dura pel que fa a les sancions a qui begui al carrer o faci pintades. Així ho va presentar l'executiu socialista a mitjans d'estiu. No tenia cap gran partida econòmica associada, més enllà de pagar hores extra a guàrdies urbans i assumir el cost publicitari d'encartellar la ciutat, però pretenia capgirar les percepcions que fa temps que mantenen la seguretat i la neteja com a principals preocupacions ciutadanes al baròmetre municipal. Ara, després de fer-ne una valoració, el govern municipal ha decidit estendre el "Pla Endreça" fins al 2027. La primera tinent d'alcaldia de Barcelona, Laia Bonet, ha presentat "la consolidació del Pla Endreça com un pla de mandat".

Si bé falta gran part de la concreció que es derivarà d'aquesta ampliació del pla, l'equip de govern ja ha anunciat que vol invertir 435 milions d'euros en manteniment i rehabilitació de l'espai públic durant tot el mandat. Això significaria "triplicar" la despesa que hi havia fins ara en aquesta carpeta, asseguren des de l'Ajuntament. Fonts municipals concreten que la partida econòmica que es destinava a aquestes intervencions durant el mandat passat eren uns 135 milions d'euros. 

Així, Bonet ha remarcat que vol "canviar la lògica" a l'hora d'intervenir en l'espai públic. Fins i tot s'ha animat a prometre anticipacions abans d'arribar a la "degradació" de tots aquells elements que generen enuig veïnal. "Si sabem que unes escales tenen una vida útil de 20 anys, no esperarem que arribi l'any 20 i les canviarem, ens anticiparem", ha promès la titular d'Espai Públic.

El tinent d'alcaldia Albert Batlle, responsable de Seguretat a la capital catalana, ha insistit en la necessitat de reformar l'actual ordenança de civisme -un propòsit amb ampli suport també entre l'oposició de l'ajuntament- per endurir algunes multes i incloure nous "matisos" de comportaments a sancionar. Ara bé, aquesta nova ordenança, que es volia presentar inicialment aquesta tardor, finalment haurà d'esperar fins al "primer semestre del 2024", ha dit Batlle. Igualment, ha defensat que els "preocupa especialment" el consum d'alcohol al carrer, la gent que hi fa necessitats fisiològiques, la venda ambulant o el soroll. Segons remarca el govern municipal en un comunicat, són mostres d'"incivisme" que "influeixen directament a la percepció de seguretat de la ciutadania".

Algunes d'aquestes iniciatives ja han anat deixant reaccions durant els primers mesos del "Pla Endreça". Un dels primers col·lectius a alçar la veu va ser el dels manters, que van anunciar una "persecució" de la seva activitat com no havien percebut des del mandat de Xavier Trias, llavors amb Convergència i Unió. En el conjunt de sancions tramitades per la Guàrdia Urbana al carrer, però, també s'ha notat de ple la nova ordre política. A més d'imposar multes més cares, també se n'han posat moltes més. L'Ajuntament recorda que al mes d'agost els agents de la policia barcelonina van registrar 15.814 denúncies per l'ordenança de civisme, un 76% més que el mateix mes de l'estiu anterior. Ara, com a objectiu afegit, el nou horitzó del "Pla Endreça" inclou crear un grup de treball per revisar el cobrament de les sancions, ja que en molts casos els imports notificats mai acabaven d'arribar a l'administració.
Arxivat a