El govern espanyol es compromet a augmentar fins el 50% la seva aportació a la dependència

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, demana una reforma a fons de la legislació i confia en assolir un sistema de finançament "solvent"

Publicat el 23 de febrer de 2024 a les 15:30
Actualitzat el 23 de febrer de 2024 a les 15:33
El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, s'ha compromès a augmentar fins el 50% l'aportació de l'Estat a la llei de dependència. Ho ha dit durant l'acte de clausura de les jornades Construïm futurs sostenibles: Estratègies per afrontar el repte demogràfic en l'atenció de cures de llarga durada. Ha recordat que l'anterior executiu espanyol va incrementar un 130% la partida destinada a aquesta llei i ha remarcat que l'acord de govern signat recull "no només la reedició d'aquest compromís sinó incrementar la seva velocitat fins assolir el 50% a finals de la legislatura". El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha demanat que es reformi a fons la legislació per assolir un sistema de finançament "solvent".

Pablo Bustinduy ha defensat la "revolució del model de cures" i ha afirmat que aquesta transformació s’ha d’entendre com un canvi de paradigma que parteix "d’unes condicions precàries, amb moltes dificultats i amb manca d’informació". El ministre ha afirmat que es tracta d’un "repte generacional" i ha lamentat que en la construcció de l'estat del benestar hagi hagut una manca d’equilibri entre els diversos pilars que el configuren. "La dependència i els serveis socials s’han vist abocats a una lògica d’infrafinançament i infravaloració que fan que el punt de partida actual sigui complex", ha indicat.

Així, ha posat en valor "l’esforç" de l’anterior executiu espanyol del PSOE i Podem per augmentar un 130% l’aportació de l’estat al finançament de la llei de dependència. Ha reconegut que des del punt de vista polític aquesta mesura pot ser "poc rendible", però ha avisat celebrat que l’acord de govern actual no només contempla la "reedició d’aquest compromís, sinó l’increment de la velocitat per arribar a assumir el 50% del finançament a finals de la legislatura".

En aquets mateix sentit s’ha expressat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, que ha destacat la necessitat de reformar a fons la legislació. Ha aprofitat la seva intervenció per traslladar al ministre el seu desig que en els propers quatre anys s’aconsegueixi assolir “un sistema de finançament solvent i que s’adapti als reptes pendents”.

Ha recordat que el text de la Llei de dependència de 2006 ja contemplava aquest cofinançament del 50/50 entre l’Estat i la Generalitat i ha lamentat que encara a dia d’avui no s’estigui complint. "Seguim amb una aportació de l’Estat del 24% molt lluny del promès" ha comentat. Fonts de la conselleria han remarcat que la resta de la despesa es reparteix entre les famílies, un 17%, i el Govern, al voltant d’un 60%.

Campuzano també ha demanat un marc legal que garanteixi l’accés a aquestes ajudes i alhora simplifiqui i flexibilitzi la prestació de serveis de suport a les persones i famílies que ho necessiten. "Obsessionar-nos en definir a nivell de l’Estat la cartera de serveis no és útil en termes de garantir serveis i suports adequats", ha considerat el titular de Drets Socials que ha afegit que la llei partia d’una mirada "molt ingènua" de creure que configurant un catàleg de serveis propi es garantiria la llibertat d’accés. "Disset anys després s’ha vist que això no va en aquesta direcció", ha sentenciat.