
Soraya Sáenz de Santamaría en una imatge d'arxiu Foto: ACN
L'advocacia de l'Estat de la delegació del govern espanyol al País Valencià ha interposat un recurs contenciós-administratiu contra el Decret 61/2017 pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en la Generalitat Valenciana. Segons que ha informat la delegació del govern espanyol a través d'un comunicat, l'advocacia ha analitzat jurídicament aquesta norma i entén que alguns preceptes poden resultar contraris a la llei i a la Constitució.
Així, entre els articles que considera qüestionables, hi ha aquells que preveuen que es redactin en català les notificacions, còpies de documents redactats i comunicacions de l'administració de la Generalitat Valenciana, que hagin de tenir efecte o estiguin dirigides a "comunitats autònomes pertanyents al mateix àmbit lingüístic que el valencià".
El govern espanyol considera "evident" que perquè aquestes comunicacions poguessin anar redactades en català, haurien de ser adreçades a autonomies amb la mateixa llengua cooficial, "situació que, evidentment, no és possible, en ser el català una llengua cooficial únicament a la Comunitat Valenciana".
Així mateix, afegeix que l'article 20 preveu, com a requisits que han de constar en els plecs de clàusules administratives particulars i tècniques dels contractes que aprovin els òrgans de contractació, que els contractistes utilitzen el català en els béns i en els serveis que són objecte del contracte, de manera especial en l'etiquetatge, en l'embalatge, en les instruccions d'ús i en atenció a la ciutadania.
Segons l'advocacia de l'Estat aquest precepte "sembla vulnerar el principi de llibertat de circulació, article 139 de la Constitució, i el principi de llibertat d'accés a les licitacions contemplat en l'article 1 del text refós de la Llei de Contractes del Sector Públic (aprovat per Reial decret legislatiu 3 / 2011 de 14 de novembre)".
En declaracions enviades als mitjans, el delegat del govern espanyol al País Valencià Juan Carlos Moragues, ha explicat que s'ha interposat un recurs després d'analitzar la norma i comprovar que hi ha preceptes que poden resultar contraris a l'ordenament jurídic.
Moragues ha dit que el govern espanyol està "en la línia de fomentar l'ús del català, que forma part de la nostra història, cultura i manera de ser" però que "una cosa és fomentar-lo i altra establir un decret d'usos que pot resultar contrari a la legalitat".