El govern espanyol ha proposat a l'Open Arms desembarcar al port espanyol "més proper", donades les circumstàncies del vaixell estacionat a la costa de Lampedusa, a l'espera d'una solució pels 107 migrants a bord. L'embarcació havia rebutjat la proposició del president espanyol Pedro Sánchez de viatjar a Algesires donades les condicions de les persones embarcades i dels dies de viatge en alta mar que suposaria.
L'embarcació ha enviat aquesta tarda una sol·licitud urgent al port de Lampedusa (Itàlia) per poder entrar i desembarcar les 107 persones que porten 17 dies a bord, ha informat l'ONG catalana en un tuit.
#UPDATE
— Open Arms (@openarms_fund) August 18, 2019
Enviada solicitud urgente a puerto #Lampedusa para poder entrar y desembarcar a las 107 personas que llevan 17 días a bordo. Sus condiciones psicofísicas son críticas, su seguridad está en riesgo.
Si sucediera lo peor, Europa y Salvini serán responsables. pic.twitter.com/GzEyhm12iF
"Les seves condicions psicofísiques són crítiques, la seva seguretat està en risc. Si suceeix el que pot ser pitjor, Europa i Salvini seran responsables", ha al·legat. Durant la jornada d'aquest diumenge, s'han produït situacions de tensió al buc que es troba a una milla de la illa italiana esperant autorització.
Algesires, rebutjat
L'Open Arms ha rebutjat aquesta tarda l'oferta de Pedro Sánchez de desembarcar al port d'Algesires, a Cadis. L'organització argumenta que el viatge, de més de 950 milles -uns cinc o sis dies de travessia- és inassumible per la situació crítica en què es troben els 107 rescatats que encara continuen a l'embarcació -aquest dissabte Salvini va accedir, a contracor, a desembarcar els menors d'edat-. L'embarcació ha rebut una ordre, de manera oficial, del centre de coordinació marítim d'Espanya de dirigir-se al port d'Algesires, a més de 5 dies de navegació, han explicat a Europa Press fonts de l'ONG catalana. Tot i l'ordre, l'Open Arms l'ha rebutjada.
Tornar a alta mar, en mig d'un clima de crispació i desesperació a bord cada vegada més intens, no és en cap cas una opció viable per a l'ONG, que ja fa diversos dies que adverteix de la situació d'extrema emergència -amb baralles constants i, fins i tot, amenaces de suïcidi- que es viu diàriament al vaixell.
És precisament aquest clima de tensió, quan es compleixen 17 dies d'espera estèril per poder atracar, el que fa inviable abandonar les aigües territorials italianes i aventurar-se a anar fins a un port que, per segur que pugui ser, també és massa llunyà.
Después de 26 días de misión, 17 de espera con 134 personas a bordo, una resolución judicial a favor y 6 países dispuestos acoger, ¿quiere que naveguemos 950 millas, unos 5 días más, a Algeciras, el puerto más lejano del Mediterraneo, con una situación insostenible a bordo? pic.twitter.com/0wTh16VZhj
— Oscar Camps (@campsoscar) August 18, 2019
En aquesta línia s'ha expressat Òscar Camps, fundador de l'ONG, aquest diumenge al migdia, poc després que la Moncloa fes oficial l'oferiment del port de la costa andalusa. En una publicació a Twitter, Camps es pregunta: "Vol [Pedro Sánchez] que naveguem 950 milles, uns cinc dies més, fins al port més llunyà del Mediterrani i amb una situació insostenible a bord?".
Aquest mateix diumenge s'ha viscut un d'aquests moments de tensió i pànic que l'ONG no es cansa de denunciar, dia rere dia. Diversos rescatats s'han llançat a l'aigua en un intent desesperat d'arribar fins a la costa de Lampedusa. Els plors, els crits i les baralles són cada vegada més freqüents a bord.
El port de Sant Carles de la Ràpita
En paral·lel, el Govern ha recordat que ja va oferir el port de Sant Carles de la Ràpita a principis d'agost, quan tot just l'Open Arms acabava l'operació de rescat. De fet, el dos d'agost, el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, va enviar una carta al ministre de l'Interior, Grande-Marlaska, sol·licitant una reunió urgent en la qual tractar aquesta qüestió i pactar entre administracions quin port de titularitat de la Generalitat complia millor els requisits per obrir les portes a l'embarcació de l'ONG.