Les renovacions dels òrgans directius de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) han aixecat una onada de reaccions entre els sectors de la comunicació i de la política, entre elles crítiques dels comitès d'empresa de les dues emissores. Una de les més rellevants ha estat la del Grup de Periodistes Ramon Barnils, que com la majoria dels professionals dels mitjans de comunicació i de l'audiovisual, celebren el fet que s'hagi renovat la direcció dels dos òrgans.
Tot i això, critiquen que s'hagi fet "tres anys després, víctimes d’una paràlisi inacceptable i molt nociva per un instrument bàsic en el funcionament de la nostra democràcia, la normalització de la llengua i la dinamització del sector audiovisual". PSC, ERC i Junts van tancar dimecres l'acord.
Ells mateixos, però, es mostren molt crítics amb la "politització" d'aquests dos òrgans fruit del mecanisme que estableix la llei del Parlament que els regula. La principal crítica és "el sistema de nomenament dels càrrecs de la CCMA i el CAC" i assenyalen directament els partits polítics. "Es neguen a revisar el mecanisme d’elecció d’aquests membres i es reserven que recaigui en exclusiva sobre el Parlament", sentencien en el comunicat. Consideren que és un sistema que afavoreix la ingerència i que desprestigia els mitjans públics i les persones que els han de dirigit, tinguin o no un perfil professional acreditat.
[noticia]228542[/noticia]
"És bo que la majoria dels 13 membres escollits aquesta vegada (set a la CCMA i sis al CAC) tinguin una trajectòria reconeguda en l’àmbit del periodisme i la comunicació, però recordem que aquest sistema de nomenament comporta que es pugui qüestionar la solvència dels professionals. Per això demanem als partits una reflexió sobre la idoneïtat del marc que han establert. Lamentem que en alguns casos s’hagi optat per recol·locar-hi dirigents sense cap trajectòria en l’àmbit de la comunicació i que els criteris polítics hagin passat per damunt de l’expertesa", diuen en l'escrit.
Els membres del Grup Barnils anuncien que estaran vigilants al concurs per triar els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, "una oportunitat per escoltar i permetre la participació del sector i els professionals de la casa". "És imprescindible que els nous directors tinguin un projecte clar, coherent amb el del conjunt de la CCMA, que fomentin uns mitjans més independents i que garanteixin la funció de servei públic", finalitzen.
[noticia][/noticia]
El Grup Barnils lamenta el repartiment partidista dels càrrecs de la CCMA i el CAC
El grup de periodistes critica la ingerència política tot i que es felicita de la renovació

- La presidenta en funcions de l'actual CCMA, Núria Llorach, amb els directors de TV3 i Catalunya Ràdio -
- ACN
ARA A PORTADA
Publicat el 24 de desembre de 2021 a les 15:25
Et pot interessar
-
Societat Plataforma per la Llengua i l’advocacia catalana s’uneixen per impulsar l’ús del català als jutjats
-
Societat La sacsejada nocturna que prepara Barcelona inclou obrir equipaments fins a la mitjanit
-
Societat Tres noves marques de roba sumen el català als seus productes
-
Societat El temps d'aquest dimecres 7 de maig: la inestabilitat va a la baixa