El Ingenio, un supervivent de la desaparició de comerços singulars

La històrica botiga s'ha salvat del tancament anunciat de la mà de El Rei de la Màgia | El propietari, Pau Martínez, es queixa que "les eines són nul·les" per ajudar els emblemàtics | L'establiment "pot donar la personalitat que li falta a Barcelona", subratlla el seu pare, en Josep

Publicat el 04 d’octubre de 2016 a les 08:10
L'onada de tancaments de comerços tradicionals que viu Barcelona els últims anys s'ha trencat aquest estiu amb la salvació d'El Ingenio. L'emblemàtica botiga de capgrossos i màscares ha evitat la clausura ja anunciada amb el seu traspàs a El Rei de la Màgia, com va avançar NacióDigital a l'agost, i aquest dimarts donarà el tret de sortida a la nova etapa amb una cercavila d'inauguració. El seu propietari, Pau Martínez, ha explicat que treballen perquè El Ingenio torni a ser referent i posar-lo "en el lloc que es mereix", després de mesos de decadència per la manca de perspectiva de futur, i prepara una rebaixa de preus generalitzada.

El Ingenio és un comerç emblemàtic de gran interès, ubicat al número 6 del carrer Rauric del Gòtic, i s'acosta als dos segles d'història. Va obrir el 1838, i el seu nou responsable també prové d'un establiment de gran tradició a la ciutat, i és que El Rei de la Màgia va començar el 1881. La continuïtat d'El Ingenio perillava seriosament per la jubilació de la seva propietària, Rosa Cardona, i ha estat més d'un any en liquidació. És conegut perquè les seves criatures de cartó pedra desfilen en moltes festes populars de pobles i ciutats. "Entre un capgròs d'El Ingenio i un d'un altre lloc es veu la diferència", ressalta Josep Maria Martínez, pare de l'ara propietari.
 

En Juanma pinta màscares al taller de la botiga. Foto: Adrià Costa


Endinsar-se a El Ingenio és fer-ho a un món de fantasia. Des de les lleixes que omplen les parets de dalt a baix observen els capgrossos, cadascun amb la seva expressió congelada. Molts d'ells estan fets en sèrie amb motllos al taller de la botiga, que està amagat en un lateral. En Pau Martínez vol ampliar els productes per al circ i introduir-ne de nous de cartó pedra, com la possibilitat de fer figuretes petites per regalar quan se celebra una ocasió especial, i també ampliar la gamma dels personalitzats. Un dels últims encàrrecs que els han fet ha estat una mà d'un mico, amb pèl i tot, per una obra de teatre.

La inauguració d'aquest dimarts començarà sobre les 18.00 h. La cercavila sortirà d'El Ingenio amb alguns capgrossos i es dirigirà fins a l'establiment de El Rei de la Màgia al carrer Princesa. Allà recolliran el gegantó d'en Joaquim Partagàs, que va fundar la botiga de productes de màgia. La figura té un mecanisme que fa que, del barret de copa que duu a la mà, en surti un conillet blanc. Llavors tots junts enfilaran fins al teatre dels mateixos propietaris, al número 15 del carrer de les Jonqueres. Es preveu l'assistència del regidor del regidor d'Empresa i Turisme, Agustí Colom, i potser també hi acudirà l'alcaldessa Ada Colau.
 

Taller de capgrossos i màscares d'El Ingenio. Foto: Adrià Costa


El suport municipal és insuficient

Els tancaments de comerços emblemàtics han continuat aquest estiu, i encara no s'ha aclarit el futur d'alguns, com el London Bar. A Martínez, el consistori l'ha assessorat sobre el traspàs, però poc més. Ha reclamat que l'Ajuntament es posi a treballar per evitar que es perdin aquestes botigues. "El problema és que hi ha molta voluntat política per ajudar però les eines són nul·les", s'ha queixat. El Ingenio és un dels 30 establiments emblemàtics que l'Ajuntament considera de gran interès per a la ciutat, però no és això el que l'ha salvat, sinó la iniciativa privada de El Rei de la Màgia. Segons ell, avui "l'única manera perquè segueixin els emblemàtics és amb la col·laboració privada".

Josep Maria Martínez, pare d'en Pau i anterior responsable de El Rei de la Màgia, afirma que no és tan estrany que la seva família s'hagi fet amb El Ingenio. De fet, els dos comerços ja tenien un vincle especial, com la relació d'amistat dels seus propietaris amb l'escriptor Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998). En Josep Maria considera que està bé el turisme perquè ajuda els comerços a mantenir-se, però considera que han de treballar per al públic local. "Barcelona ha de guanyar en personalitat", ha considerat, i ha continuat: "Aquestes botigues poden donar aquesta personalitat que li fa falta a Barcelona".
 

El capgròs de Picasso presideix l'entrada. Foto: Adrià Costa