El jutge no creu que s'estiguin vulnerant els drets del detingut pel crim de Susqueda

El jutjat de guàrdia no considera que s'hagin superat les 72 hores màximes de detenció

Publicat el 01 de març de 2018 a les 12:18

La policia amb el presumpte autor del crim de Susqueda. Foto: ACN


El jutjat d'instrucció 1 de Santa Coloma de Farners ha desestimat la demanda d'habeas corpus interposada per la defensa de Jordi Magentí Gamell, el veí d'Anglès detingut dilluns pel doble crim de Susqueda. El jutjat ha rebutjat que s'hagin superat les 72 hores màximes de detenció que fixa la llei abans de passar a disposició judicial. La defensa del sospitós del doble crim considerava que sí, i reclamava "la immediata posada en llibertat" de l'arrestat. Aquesta és una demanda que es pot interposar quan es considera que s'han vulnerat drets del detingut.

Segons recull el document, la defensa argumentava que els Mossos d'Esquadra van detenir Magentí dilluns a les set del matí a Anglès (tot i que la detenció formal es va fer un cop ja estava a la comissaria de Santa Coloma de Farners) i no li havien comunicat el pas a disposició judicial dins termini. Els investigadors, en canvi, van explicar que formalment la detenció es va fer cap a les nou, un cop el sospitós ja estava a la comissaria de Santa Coloma de Farners. Un cop resolta la petició, el detingut podrà passar a disposició del Jutjat d'instrucció 2, el que porta la investigació del doble crim.

Per altra banda, aquest dimecres es va deixar en llibertat provisional el fill del sospitós del doble crim de Susqueda. A aquest l'investiguen per un delicte contra la salut pública, en concret, per tràfic de drogues. Aquesta part del cas està sota secret de sumari.

En paral·lel, a Anglès, els Mossos han rastrejat amb un detector de metalls uns terrenys de Magentí Gamell buscant la possible arma o armes del crim. L'arrestat pel doble crim passarà a disposició del mateix jutjat dijous.

Dues detencions

Jordi Magenti, de 60 anys i de la Selva, va ser arrestat a Santa Coloma de Farners (la Selva) el passat dilluns. Amb antecedents per matar la seva parella l'any 1997, a mig matí també es va detenir el seu fill. La segona detenció es va fer a Salt (el Gironès), vinculada al doble crim de Susqueda.

Els dos nois assassinats van desaparèixer el 24 d'agost quan anaven a fer una excursió amb caiac i els seus cossos van ser trobats al cap d'un mes a dins l'embassament. La hipòtesi sobre la seva desaparició se centrava ja en la via criminal, ja que els cadàvers presentaven signes de violència (la dona va rebre un tret al cap, i l'home, a l'esquena).

Segons l'intendent dels Mossos, Jordi Magentí, coneixedor de la zona on es va produir el crim de Susqueda, no tenia relació amb les víctimes ni amb l'entorn de les seves famílies. "No hi ha ni una sola dada, indici o sospita que el vinculi amb les famílies o les víctimes", va declarar Rodríguez.

Un cas complex

El cos del noi va aparèixer surant i el de la noia en una de les parets rocoses del pantà, ja fora de l'aigua. Tots dos estaven despullats. Ell duia una motxilla amb una pedra a dins. Ella no en portava, però no es va descartar que la perdés dins l'aigua.

El lloc on van aparèixer és de difícil accés i està a mig camí de la platja on el 28 d'agost van trobar el cotxe de la parella. Algú l'havia manipulat per llançar-lo daltabaix i fer-lo desaparèixer al fons del pantà. Per això, els investigadors van creure que darrere del doble crim hi podia haver alguna persona coneixedora de la zona. El caiac també el van punxar expressament i hi van posar pedres de grans dimensions a dins per intentar enfonsar-lo.

Els cossos els van localitzar un mes més tard quan les aigües del pantà van baixar. L'autòpsia va confirmar que la noia trobada al pantà de Susqueda va rebre un tret al cap.

1997, una mort anunciada
 
El presumpte assassí ja va matar la seva dona l'any 1997, precisament el dia que la víctima complia 35 anys. Ho va fer en ple carrer, armat amb una escopeta amb la qual va disparar dos trets.

Dos mesos abans del tràgic succés, la dona havia denunciat el seu llavors ja el seu exmarit per repetits mals tractes físics i psíquics. A la denúncia es feia referència a les constants amenaces de mort, tot i no es va mencionar que Magenti tenia armes de foc. 

Després de la mort de Pepita García, la majoria dels seus veïns van assegurar estar al corrent de les freqüents discussions entre la parella durant els seus anys de matrimoni. Magenti va ser condemnat a 15 anys de presó. Va sortir en llibertat el 2012.

"Molt tancat sobre sí mateix"

L'alcaldessa d'Anglès ha explicat que Jordi Magenti havia tornat al municipi feia dos o tres anys i que es dedicava a cuidar un oncle seu d'avançada edat. "Estava molt tancat sobre sí mateix, el que feia pensar que després de la condemna s'havia reintegrat", ha explicat l'alcaldessa d'aquest municipi de gairebé 5.500 veïns.

Des del seu retorn, no havia tingut incidents a la localitat, encara que havia tingut una baralla amb algun veí i una vegada, en posar-li una multa de trànsit, havia anat a queixar-se a la policia. La notícia de la detenció ha causat molta sorpresa al municipi. "Si realment és ell l'autor del crim serà positiu per a la ciutadania perquè se sentiran més segurs", ha declarat.
 

La parella desapareguda a Susqueda Foto: Mossos d'Esquadra