El llop podria tornar a les Terres de l’Ebre en només cinc anys

Publicat el 23 de gener de 2015 a les 17:25

Infografia amb la projecció de la presència del llop a Catalunya Foto: (Via @Agents_Rurals)


D’acord a les fonts documentades, un caçador d’Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, va abatre l’any 1929 el darrer llop a Catalunya. Amb aquest exemplar, tot i que posteriorment van aparèixer testimonis referint-se a observacions puntuals mai verificades, es va donar per extingida aquesta espècie al nostre país. Però el llop ha tornat en els últims anys, i recentment se n’han vist exemplars a sis comarques del nord i l'est. A més a més, les projeccions apunten que aquest animal  podria tornar a veure’s per les quatre comarques de les Terres de l’Ebre en només cinc anys, provinent del Maestrat.

Es tracta d’una hipòtesi que queda reflectida en la infografia que avui han penjat a les xarxes socials els Agents Rurals, que aquestes setmanes estan sent consultats sobre els llops arran de la curiositat que han despertat els atacs, en aquest cas, de gossos salvatges a Lleida. En aquesta infografia que reproduïm es mostren dos mapes. Al primer, hi destaquen les comarques catalanes on s’han vist llops actualment, que són l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès, el Berguedà, el Ripollès i el Vallés Oriental. Els Agents Rurals expliquen que l’espècie que hi ha en l’actualitat a Catalunya és el llop itàlic (Canis lupus italicus), que prové d’Itàlia, es va expandir cap a França, i des de la Catalunya Nord han arribat individus errants.

Però  el llop ibèric (Canis lupus signatus) també s’expandeix cap al nostre país. De fet, tal com es pot veure al segon mapa, seria el llop ibèric el que, segons estimen les projeccions, podria tornar a ocupar algun indret del Montsià, Baix Ebre, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. “És una hipòtesi”, han explicat els Agents Rurals, tot afegint que “serien segurament individus erràtics sense fixament al territori, com passa ara al Ripollès”. Que es confirmi o no la hipòtesi dependrà, entre altres factors, de si es continua caçant o no al sud del Duero.