Abans de l'inici del judici una trentena de persones s'han concentrat a les portes de l'accés principal de la Ciutat de la Justícia per donar suport als cinc acusats. Entre els concentrats hi havia els diputats de la CUP, Joan Garriga, i de Catalunya Sí que es Pot, Albano Dante Fachín, així com membres de plataformes veïnals i de la PAH, entre d'altres.
Demanem #AbsolucióTOTESlesEncausades mentres esperem que comenci el judici per #desnonamentclot pic.twitter.com/gyXr5ITPKB
— PAH Barcelona (@PAH_BCN) 14 de desembre de 2016
Els fets que es jutgen es remunten al 25 de juliol de 2011 quan unes 300 persones es van concentrar al número 22 del carrer d’Andrade, al barri del Clot, per evitar el desnonament d’una família amb tres fills a qui després de més de 20 anys vivint en el mateix immoble amb una renda antiga la propietat els van duplicar el lloguer.
En la seva declaració, el matrimoni que vivia al pis ha assegurat que el dia dels fets no van abandonar l'habitatge perquè el desnonament ja s'havia suspès quatre cops i perquè no tenien constància oficial que aquell fos el dia que finalment es llancés el desnonament. També han negat, tot i agrair el suport rebut, que convoquessin ni coneguessin les persones que estaven concentrades a les portes de l'edifici. Aquí, el marit ha assegurat que tant les associacions veïnals com la PAH coneixien la seva situació i que es van presentar per pròpia voluntat per fer-los suport.
Els Mossos van entrar de forma "brutal"
Sobre l'actuació dels Mossos d'Esquadra, el matrimoni ha explicat que els agents van accedir pels balcons amb dues escales de forma "brutal". Concretament, el marit ha explicat que el primer agent en arribar es va entrebancar amb el balcó, va caure a sobre seu i que tot seguit el va agredir. "Em van donar un cop de puny a la cara, em van tirar a terra i em van posar les manilles. Després van portar-me a l'habitació de la meva filla gran on 'hi vaig estar 20 o 25 minuts", ha afegit.
La seva dona, a la qual s'acusa d'haver intentat tirar a terra l'escala per la qual accedien els Mossos d'Esquadra, ha negat en tot moment que intentés fer mal a cap agent assegurant que "és incapaç de matar ni una mosca". També ha explicat que un cop la comitiva judicial va accedir a l'habitatge no els van donar temps per recollir les seves pertinences que dies després van trobar destrossades.
De la resta d'acusats, als qui acusen d'haver agredit un mosso ruixant-lo amb un extintor ha explicat a la jutge que el dia dels fets estava a la casa que els seus pares tenen a la platja tot i que no ha pogut citar ningú que pogués confirmar aquest extrem.
Un altre dels acusats, el veí de la parella, ha explicat que va sortir a passejar amb la seva néta i que per curiositat es va acostar a l'edifici on va gravar diversos agents dels mossos agredint els concentrats. Posteriorment, ha afegit, un agent el va picar al cap provocant-li una ferida que va necessitar vuit punts de sutura i altres agents també el van colpejar al cap.
Per últim, el cinquè acusat ha relatat que es va aproximar a l'edifici amb un amic perquè va veure uns fulletons al carrer explicant que aquell dia es produiria un desnonament al barri del Clot i que quan va arribar va veure com els Mossos d'Esquadra "anaven a saco" agredint els concentrats per fer-los fora dels voltants de l'edifici.
La declaració dels Mossos
Després d'un recés, han començat a declarar els onze Mossos d'Esquadra citats a declarar. El primer en fer-ho, el cap de servei del dispositiu, ha assenyalat que inicialment la seixantena de persones concentrades a les portes de l'edifici no tenien una actitud violenta vers ells tot i que van deixar clar que estaven allà per impedir que es procedís al desnonament de la família.
Davant la negativa dels representants de la propietat a posposar el desnonament, l'agent ha explicat que va demanar reforços per poder realitzar l'operació amb garanties de seguretat donat que cada cop s'estaven concentrant més persones a l'edifici. És aquí, davant el perill que suposava accedir per la porta de vidra de l'entrada principal, quan es va decidir accedir amb dues escales a l'edifici per un pati interior de la finca.
Durant la seva declaració, també ha explicat que quan estaven aguantant la base de l'escala, va veure clarament com la dona que vivia al pis intentava en diverses ocasions fer caure l'escala per on pujaven els mossos i que si no ho va aconseguir va ser perquè els agents de la base ho van impedir.
Una versió que ha confirmat l'agent que va accedir pel balcó on estava la dona. Aquí, ha apuntat que en diverses ocasions el va fer caure i que quan finalment va poder accedir a l'habitatge la dona estava molt trasbalsada.
Un altre dels agents que ha declarat ha explicat que entre els concentrats hi havia "antisistemes i un home amb un casc de moto posat el que és símptoma que hi hauran dificultats". Ha afegit que els disturbis amb els concentrats van començar quan l'home que duia el casc va ruixar amb un extintor un dels agents.
L'advocat d'un dels acusats, Andrés García Berrio, ha explicat als mitjans de comunicació que confia en que els cinc acusats seran absolts i que la Generalitat retirarà finalment els càrrecs. "Els que haurien d'estar asseguts al banc dels acusats són els mossos que van fer fora de casa seva aquesta família amb violència i no a les víctimes del desnonament", ha reblat.
Finalitzada la primera jornada del judici amb la declaració dels testimonis, demà dijous serà el torn dels pèrits.
Sobre la possibilitat que la Generalitat retiri els càrrecs contra el matrimoni, tal com s'ha apuntat abans de l'inici de la sessió d'avui, el portaveu del grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, ha assegurat aquest dimecres que ha parlat amb el secretari general d'Interior i que aquest li ha avançat que tot i que no es plantegen retirar els càrrecs sí que tenen previst "amb tota probabilitat" moderar la seva petició de penes alineant-se amb el que demana la fiscalia, és a dir, multes per al matrimoni i dos anys de presó per a la resta d'acusats per un delicte d'atemptat contra l'autoritat.