El Meteocat posa tot Catalunya en alerta per pluges: només se salven sis comarques

La meitat del país té activat l'avís taronja, que pot comportar xàfecs acompanyats de tempesta i que plogui més de 40 litres en 30 minuts

Publicat el 23 de juliol de 2025 a les 11:18
Actualitzat el 23 de juliol de 2025 a les 14:36

El canvi de temps ja és aquí i aquest dimecres es preveuen xàfecs a la immensa majoria del territori català, el que ha fet que el Servei Meteorològic de Catalunya situï 20 comarques en alerta taronja. L'alerta va més enllà del dia d'avui i s'allargarà fins divendres a la matinada. Aquesta situació meteorològica fa que gairebé tot el país estigui en situació d'alerta -groga o taronja-, només se'n salven sis comarques de les 42. 

Amb les dades actuals, aquest dimecres serà el dia en què les pluges seran més abundants. A partir de les vuit hores i fins al migdia, l'alerta se situa en punts del Pirineu occidental i del nord de les comarques de Ponent. Però des de les 12 hores i fins al vespre, l'avís s'estén a tota la meitat nord del país, inclosa l'àrea de Barcelona, la Catalunya Central i les comarques de Girona, on en la majoria de comarques existeix l'alerta taronja. Passada la tarda, l'alerta taronja es mou i se situa sobre tot el litoral que abasta des del Baix Camp fins al Maresme.

El Meteocat avisa de l'alerta perquè es preveuen xàfecs acompanyats de tempesta i amb possibilitats de calamarsa o pedra petita. Es preveu que la quantitat d'aigua que plogui sigui superior als 40 litres per metre quadrat en 30 minuts. Per aquesta raó, el Meteocat situa l'alerta taronja en un grau de perillositat de 4/6.

Dijous, alerta a 15 comarques

De cara el dijous, es preveu una disminució de la intensitat de la pluja, però, tot i això, el Meteocat alerta a 15 comarques pels xàfecs que es preveuen. Concretament, es preveu que durant la matinada les tempestes afectin comarques del litoral, des del Tarragonès fins a la Selva, mentre que al migdia afectaran les comarques del Pirineu i un cop s'acosti la nit l'alerta se situa al sud de país, al voltant del delta de l'Ebre i la ciutat de Tarragona.

Protecció Civil activa l'alerta del Pla Inuncat

Davant l'episodi previst, Protecció Civil ha activat l’alerta del Pla Especial d'Emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat) davant la previsió de xàfecs intensos. El servei d'emergències de la Generalitat demana extremar les precaucions en la mobilitat i evitar aparcar vehicles en zones inundables o a prop de rieres i torrents, així com no travessar zones negades ni a peu ni amb vehicle.

A casa, es recomana assegurar portes, finestres i objectes exteriors que puguin ser desplaçats pel vent o l’aigua. A més, cal estar informat a través dels canals oficials com el web del Meteocat o les xarxes socials de Protecció Civil per seguir l’evolució del fenomen i les instruccions específiques.

Aquest matí s'ha reunit el Comitè Tècnic del Pla Inuncat per analitzar l'evolució de la situació meteorològica i hidrològica. Durant la reunió s'ha constatat que, tot i la baixa probabilitat, hi ha condicions perquè es puguin produir xàfecs torrencials. Per aquest motiu, s'ha acordat mantenir l'alerta del Pla Inuncat i continuar amb el seguiment actiu de l'episodi. També han explicat que el terreny està "saturat" donada la Dana de fa uns dies i es poden produir respostes ràpides de rieres i rius petits.

L'Aemet activa l'alerta vermella

Al seu torn, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat l'alerta vermella per pluges a bona part de la Catalunya Central, amb una afectació que arriba a municipis com Vic, Manlleu, Berga, Manresa o Moià. Els serveis meteorològics estatals parlen d'acumulacions superiors als 60 litres en una hora i superiors als 120 litres en tres o quatre hores. Tampoc es descarten inundacions o crescudes sobtades dels cabals.

Desembassament del Pantà de Foix

L'Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha iniciat de forma preventiva una maniobra de desembassament al Pantà del Foix, que es troba al 94% de capacitat. Es preveu reduir mig metre el nivell per disposar de marge de regulació, en una acció sense precedents a l'embassament. La resta d'embassaments tenen capacitat per absorbir les aportacions previstes. En zones amb terreny saturat per episodis recents, es preveu una resposta hidrològica més ràpida.