L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va optar per la precaució el passat 1 de febrer quan va declarar el virus Zika una alerta sanitària global. El Zika en si mateix no és una amenaça, però si ho és la seva possible relació amb malformacions congènites i alteracions neurològiques al fetus. No és un fet comprovat científicament, "us imagineu si esperéssim a fet que estigui comprovat per prendre mesures?", preguntava a la premsa Margaret Chan, directora de l'OMS. Chan també va afirmar que la mesura més urgent és controlar la població del mosquit que transmet el virus.
Aedes aegypti, el mosquit transmissor
El mosquit vector, responsable de la transmissió del Zika és el conegut com mosquit de la febre groga (Aedes aegypti). És un insecte procedent de l'Àfrica que s'ha estès per a Amèrica però que no existeix a l'estat espanyol. Tot i que ambdós són de la família dels Culicidae, es tracta d'un mosquit diferent del mosquit tigre (Aedes albopictus). El mosquit tigre si que és una espècie invasora present a Europa.

Distribució del mosquit Aedes albopictus (tigre) a Europa Foto: ECDE
Pot el mosquit tigre transmetre el virus Zika?
Aquest és el gran dubte en aquest moment. "No hi ha cap evidència científica que provi que la soca de mosquit tigre que tenim a Europa pugui ser vector del virus Zika", ha explicat a NacióDigital Frederic Bartumeus, director del projecte Atrapa el tigre del grup de recerca Movelab, al centre d'Estudis Avançats de Blanes. L'estudiós del mosquit tigre opina que "el risc d'expansió del virus a Europa és petit. Caldria que una persona afectada fos picada per un mosquit i que aquest mosquit fos transmissor del virus." Per tal de saber si el mosquit tigre pot causar una epidèmia del Zika a Catalunya, s'hauria d'analitzar el seu comportament al laboratori.
A Catalunya hi ha coneixement de la presència del mosquit tigre a 372 municipis segons el projecte Atrapa el tigre. Aquest insecte originari del sud-est asiàtic sí que pot ser vector d'altres malalties com el Dengue o el Chikungunya. Són les femelles del mosquit les transmissores a través de la picada. Segons dades de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, el 2015 es van diagnosticar 48 casos de Chikungunya i 59 de Dengue.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=j1bFqRVax5A[/youtube]
"Davant possible risc el millor és prevenir i actuar controlant la població del tigre", coincideix amb l'OMS el biòleg Frederic Bartumeus. El tigre és un mosquit que es reprodueix a àmbits urbans. "Gràcies a la col·laboració ciutadana es pot conèixer amb exactitud la seva distribució real, així com controlar la seva expansió, ja que és un mosquit que es reprodueix habitualment en propietats privades". Per això compten amb l'aplicació per a mòbil Tigatrapp, on tothom pot alertar de l'existència del mosquit a casa seva.
Durant l'hivern el mosquit tigre no està actiu però de cara als mesos més calorosos cal estar previnguts. "La competència de prendre mesures preventives com la fumigació és dels ajuntaments", explica Sara Vergonyós, tècnica del Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat. Vergonyós destaca la importància de la prevenció dels ciutadans per evitar la reproducció del mosquit tigre "la prevenció municipal no és suficient, ja que es prenen mesures a espais públics però el mosquit moltes vegades es reprodueix a espais privats". Evitar l'acumulació d'aigua estancada als nostres habitatges és clau. "Sovint hi ha aigua estancada a bidons, dipòsits o canonades i això suposa un focus de cria del tigre" conclou la tècnica.
La transmissió sexual del Zika |
---|
El Zika és un virus majoritàriament transmès per artròpodes com els mosquits. Hi ha però algunes vies secundàries, com la sexual tal com explica l'article "Zika i semen, amistat puntual i perillosa" del doctor Francesc Xavier Abad, gestor de laboratoris de biocontenció del CRESA. El doctor Abad senyala que es tracta d'una via secundària amb baixa probabilitat que pot sumar casos si el nombre d'afectats és de milers. Hi ha constància de possibles transmissions sexuals del zikavirus. És el cas d'un investigador que després de viatjar al Senegal, suposadament va transmetre la malaltia a la seva dona al tornar a Colorado, on no hi ha presència del mosquit Aedes aegypti. Un altre cas registrat durant l'epidèmia del Zika a la Polinèsia Francesa el 2013, és el d'un home que donava negatiu a les mostres de sang i positiu en virus Zika a les mostres de semen i orina. Segons Abad aquest individu era portador del virus sense virèmia (entrada del virus a la sang) detectable. Per prevenir la transmissió del Zika, igual que a altres malalties com l'Èbola, cal prendre mesures de prevenció sexual. "La transmissió vectorial (per sang a causa de la picadura del mosquit) seria l'autopista; la transmissió sexual seria el carrer estret, però transitable", conclou l'investigador. |