Els focs artificials normalment són de color groc, vermell, verd i taronja, entre d'altres, però mai de color blau. Per buscar el perquè de tot plegat, primer cal entrar en els coets artificials com a fenomen, atès que és molt més complex del que ens pensem: "Quan contemplem les flors de llum que formen l'explosió dels coets, som testimonis d'un fenomen transcendental més enllà del que es pot veure: els àtoms mentrestant van saltant, però des de terra no ho podem apreciar", explica el bioquímic i astròleg César Menor-Salván a The Conversation.
Com es produeixen els colors dels focs artificials?
Una vegada explota la pólvora a altes temperatures, els elements que formen el coet es volatilitzen en una flama i es desencadena un procés que consisteix en la transferència d'energia de la flama als àtoms de cada element. En aquest punt, els electrons salten del seu estat normal a un estat excitat de poca durada, de qüestió de nanosegons.
Els colors, però, no es comencen a apreciar fins que els electrons no tornen a lloc, que és quan emeten en forma de llum l'energia que absorbeixen. És a dir, la llum procedent dels electrons aporta color a la flama, que si no fos per això seria gairebé invisible. Aquest cicle es repeteix constantment mentre dura l'espectacle, d'aquí que hi hagi varietat de colors.
El que més sorprèn és que aquesta diversitat de colors és gràcies als "salts electrònics" característics que tenen els electrons segons l'element a què pertanyen. Per tant, si en la mescla hi ha sodi, aquests salts crearan el color groc; si hi ha estronci, generaran el color vermell; si hi ha alumini, formaran el color gris, i si hi ha bari, produiran el color verd. Així doncs, teòricament, el coure hauria de desenvolupar el color blau, però hi ha tota una sèrie de factors que no ho permeten.
Per què no és possible el color blau?
Com hem vist, amb la barreja de diferents elements es pot obtenir tota una gamma de colors, des del vermell, el groc i el verd, passant pel blanc, fins al magenta, el púrpura i el taronja. Avui dia, fabricants i científics encara es demanen per què són possibles tants colors i per què el blau és impossible.El color que veiem al cel quan es llança un coet és el resultat d'una combinació de diversos salts en cada element. Els salts més habituals són entre la gamma del verd al vermell. En canvi, el blau és el més peculiar perquè, tot i que en molts elements hi ha "salts electrònics" a la regió blava, també es produeixen en altres colors, normalment més dominants, de manera que el resultat final de la combinació no és el blau. Un exemple d'això seria el cesi, que produeix un to de rosat a púrpura.
Així doncs, el coure és l'únic element en potència que podria arribar a produir flames de color blau. El problema és que no és pas senzill, perquè les barreges basades en sals de coure i una font de clor solen tendir al verd per l'elevada temperatura dels focs artificials. D'altra banda, la combinació de clorur o perclorat d'amoni amb coure genera el color blau als laboratoris, però quan es vol provar en els focs artificials, es torna pàl·lid i desapareix ràpidament, de manera que torna a passar al color verd.
Crear focs artificials, tot un repte
Les dificultats químiques per crear combinacions que produeixin el color blau i que es puguin fer servir en pirotècnia no és pas l'únic impediment. Cal tenir en compte que hi ha tota una sèrie de colors produïts per altres components que se superposen al blau. A més a més, els ulls són més sensibles al vermell i al taronja, que dominaran per sobre del blau i el verd.A tot això cal afegir-hi que el color blau no destaca tant com els altres al fons del cel, ni tan sols a la nit, únic moment en què el podem percebre clarament. Per això, malgrat que algun dia s'aconsegueixi que el blau sigui possible en focs artificials, a la pràctica acabarà sent tènue i només es podrà veure durant un instant.
Malgrat tot, l'absència del color blau no suposa cap problema per gaudir dels focs artificials. "Quan els observo, penso que el descobriment que cada element pot aportar un color diferent en les flors del foc ens ha portat a coses tan fascinants com ara conèixer la composició de les estrelles", conclou el científic Menor-Salván.
[plantillavirals]