El president del CGPJ va voler apartar la presidenta del Tribunal Superior de València en ple escàndol

L’operació de Carlos Lesmes va ser avortada i Pilar de la Oliva continuarà al davant de la judicatura del País Valencià | La magistrada és de perfil conservador però té l’oposició del PP per la seva actuació en el cas Gürtel | El president del CGPG apostava per un exsenador popular

Carlos Lesmes va intentar apartar la presidenta del TSJCV
Carlos Lesmes va intentar apartar la presidenta del TSJCV | EFE
06 de febrer de 2016, 18:15
Actualitzat: 07 de febrer, 16:03h
El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha renovat les presidències de diversos tribunals superiors de justícia. Un dels canvis produïts ha estat al TSJC. El fins ara president, Miguel Ángel Gimeno, ha culminat el seu primer mandat i el CGPJ no l’ha renovat sinó que ha designat per substituir-lo el magistrat Jesús María Barrientos, de perfil més conservador. Però potser la batalla més descarnada ha tingut lloc entorn la presidència del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià. Una operació per apartar Pilar de la Oliva, la seva titular, ha estat avortada.

Les batalles internes dins del CGPJ no sempre són evidents. Els conciliàbuls i els intents d’arribar a acords entre les diverses faccions judicials són constants. L’actual president del Consell, Carlos Lesmes, és considerat un home molt proper al Partit Popular i en sintonia amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá. El caràcter “governamental” de Lesmes ja ha generat polèmiques en el passat. Va ser sota la seva presidència que el CGPJ va decidir apartar el magistrat Santiago Vidal de la judicatura.

L’operació per apartar Pilar de la Oliva del TSJCV ha topat, però, amb forta oposició, i al final ha estat renovada per un nou mandat per 12 vots 9. Un sector de la judicatura no amaga la seva irritació per l’intent de Lesmes de foragitar De la Oliva, sobretot per la coincidència amb l’esclat d’escàndols de corrupció que afecten el PP valencià.   

Pilar de la Oliva, una conservadora incòmoda

Especialitzada en dret civil valencià i membre de la carrera judicial des del 1982, Pilar de la Oliva no respon al perfil de magistrada progressista. Els qui la coneixen la defineixen com una bona professional, més aviat de posicions conservadores. La seva arribada al capdamunt de la justícia valenciana, el 2010, va ser saludada amb simpatia per la dreta governant a València. Però de la Oliva ha demostrat independència de criteri. Ha estat, com a presidenta de la sala civil i penal del tribunal, la jutge que ha assumit una peça de la trama Gürtel, la que afecta els contractes de la fira Fitur, un judici que continua.

Amb l’operació Taula en marxa, amb detenció de 24 persones inclosa, l’intent de fer fora De la Oliva del seu lloc al TSJCV ha estat vist com escandalós per sectors judicials. A finals de gener, es va assegurar des de l’entorn del CGPJ que de la Oliva podria continuar amb el judici de Gürtel, tot i no ser presidenta del Tribunal Superior. Però per això li calia l’autorització de la comissió permanent del consell. El temor era que, un cop fora de la presidència, Pilar de la Oliva es trobés amb problemes per continuar amb el cas.

Els crítics amb l’actuació de Carlos Lesmes assenyalen que ha fet tots els possibles per patrocinar la candidatura del president de l’Audiència d’Alacant, Vicente Magro Servet. Es tracta d’un jutge conservador, proper a l’Associació Professional de la Magistratura (APM) –com també ho és De la Oliva- però que afegeix una altra dada al seu currículum: haver estat elegit el 1996 com a senador del PP. Ho va ser per poc temps, ja que aviat va tornar a la carrera judicial. Malgrat els esforços de Lesmes, Magro es va quedar a les portes: 12 vots a 9, el que vol dir que al grup de consellers progressistes del Consell General s’hi van afegir alguns magistrats conservadors que no se’n refiaven de l’operació. Aquest cop, a Lesmes no li han sortit bé les coses.
Arxivat a