El primer detingut a l'Estat per practicar l'eutanàsia queda en llibertat

Se l'investiga per un delicte de cooperació al suïcidi de la seva dona, que patia esclerosi múltiple des dels 32 anys

Publicat el 04 d’abril de 2019 a les 20:16
La titular del jutjat d'instrucció número 36 de Madrid ha deixat en llibertat sense mesures cautelars l'home que la policia espanyola havia detingut acusat d'haver subministrat una substància a la seva dona, en fase terminal, per ajudar-la a morir a casa seva. La dona patia esclerosi múltiple des dels 32 anys. El detingut va manifestar que li havia subministrat una substància per provocar-li la mort a la seva dona perquè es trobava en fase terminal. Durant tot aquest temps, hauria estat depenent de les cures de la seva parella, que li administrava morfina per ajudar a calmar els dolors. 

El detingut ha comparegut aquest dijous al vespre davant la jutge, que finalment ha decidit alliberar-lo i no demanar cap mesura cautelar. Se l'investiga per un delicte de cooperació en el suïcidi.

La detenció ha tingut lloc en el domicili del matrimoni, en el barri madrileny d'Aravaca. La policia s'hi va presentar després que el SUMMA, el servei d'emergències mèdiques madrileny, ho sol·licités en trobar la dona morta. Aquest fet ha aixecat polseguera i tant partits com entitats han volgut posicionar-se al respecte de l'eutanàsia, que torna a ser al damunt de la taula. 

L'associació Dret a Morir Dignament ha afirmat que, "en una societat democràtica, basada en el respecte a la llibertat individual i la pluralitat, resulta inacceptable que ajudar a una persona a disposar de la seva vida lliurement estigui castigat al Codi Penal". Recorden que, la "mort voluntària" de María José Carrasco amb ajuda de la seva parella, Ángel Hernández, es produeix després d'anys de sofriment provocat per l'esclerosi múltiple, i després d'expressar "de forma reiterada i ferma la seva voluntat de morir".

"Estava en plenitud de facultats mentals i era, per tant, propietària de la seva vida i del seu cos. Incapaç de moure les mans, va sol·licitar l'ajuda d'Hernández, el seu marit, per complir el seu desig de morir", afegeixen. Segons el parer de l'associació, "defensar el dret a la vida no justifica obligar una persona a viure una vida deteriorada, amb un patiment inadmissible i que ja no desitja".

Així mateix, consideren que "l'acte d'Hernández d'ajudar a morir la seva dona, a la qual ha cuidat durant dècades, només es pot entendre com un acte d'amor que no hauria de rebre cap retret penal". Finalment, exigeix als futurs diputats i diputades que regulin i despenalitzin l'eutanàsia "urgentment". "Fer-ho s'ha tornat ja un imperatiu", resolen, recordant que es tracta de donar una assistència els "més vulnerables", persones amb "valors" i "decisions". "És una mesura de la qualitat humana d'una societat civilitzada", conclouen.



L'home ja havia evitat el suïcidi de la seva parella

Hernández va evitar fa 23 anys que ella mateixa acabés amb la seva vida, segons ha informat aquest dijous el vicepresident de l'associació Dret a Morir Dignament (DMD), Fernando Marín, organització a la qual el detingut pertany. Precisament va ser fa anys quan la pròpia Carrasco va demanar a l'organització que acudís a casa perquè li expliquessin quines opcions tenia per a poder morir, ja que portava anys sent totalment dependent, "no podia ni agafar un got".

Després de molt temps demanant al seu marit que l'ajudés a morir, i després d'estar a l'espera de l'aprovació de la Llei d'Eutanàsia, i que finalment no tirés endavant com a conseqüència de la dissolució de les Corts, Hernández va acudir al mercat negre a comprar pentobarbical sòdic per ajudar a morir la seva dona.

El producte es beu i, segons ha explicat Marín, triga uns 30 minuts a fer l'efecte buscat. "Àngel ha estat ajornant aquesta decisió, però la seva dona no estava disposada a aguantar més temps i no li va quedar més remei que fer-ho", ha dit el vicepresident de DMD.

Precisament això és el mateix que el marit va escriure en una carta enviada a l'organització, en la qual assenyalava que no li anava a quedar "més remei" que ajudar a la seva dona davant la seva "constant demanda" que ho fes.

"Aquesta història quedarà conclosa quan la dona, en el seu dret a posar fi a la seva malviure, i en ús de la seva llibertat decideixi seguir endavant amb el seu suïcidi. És evident que el desig d'ella per tal que es compleixi es necessita que se l'ajudi, per la seva incapacitat a realitzar-ho per ella mateixa, i com és una constant en ella demanar aquest auxili no hi haurà més remei que proporcionar-li aquesta ajuda perquè el seu desig es compleixi", va dir en la missiva.