El rei insta els nous jutges a tenir presents els principis de la Constitució

El monarca i el president de la Generalitat, Artur Mas, han intercanviat algunes paraules de forma cordial en diversos moments

Publicat el 21 de maig de 2014 a les 13:22
El rei Joan Carles ha instat aquest dimecres als nous jutges i jutgesses a tenir presents sempre, en l'exercici de la seva professió, els "principis, valors i drets que la Constitució consagra i protegeix". A més, els ha recordat que la seva feina permet contribuir a la "convivència democràtica, la pau social i la justícia". El monarca ho ha dit durant el discurs de clausura de l'acte d'entrega de despatxos judicials, als alumnes que acaben d'aprovar el curs a l'Escola Judicial de Barcelona. El rei ha coincidit a l'acte amb nombroses autoritats, entre elles el president de la Generalitat, Artur Mas, amb qui ha intercanviat algunes paraules de forma cordial en diversos moments de l'esdeveniment.
 
En el seu discurs protocol·lari, el rei no ha fet cap esment indirecte a l'actual situació política, sinó que simplement ha destacat la gran importància que tenen els jutges en l'estat de dret i els ha agraït l'esforç en la formació. El monarca ha recalcat la "qualitat" dels jutges espanyols i el "prestigi" que tenen a l'estranger. Per això, els ha instat a ser conscients del compromís que han pres i els ha animat a abordar la feina amb "dignitat, equitat i vocació de servei".

Tant abans, com durant i després de l'acte, molta gent ha estat pendent dels gestos que poguessin tenir entre ells el rei Joan Carles i el president Mas, atesa la situació política que viu Catalunya. Tant en públic com en privat, segons alguns testimonis presencials, tots dos s'han tractat amb cordialitat i han intercanviat algunes paraules en diversos moments breus, tot i que es desconeix de què han parlat exactament.

Justícia i pau social
 
Per la seva banda, el president del Tribunal Suprem (TS) i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha demanat als nous jutges, 204 en total, que no oblidin que darrere dels expedients sempre hi ha persones. Per això, els ha animat a no perdre la il·lusió, ja que "sense justícia no hi ha pau social, ni desenvolupament, ni llibertat". Igual que el rei, també els ha demanat respecte a la Constitució i les lleis, més encara en època de "turbulència econòmica i social".
 
Lesmes ha recordat que el 68% de la nova promoció són dones, 139 de 204, tot i que ha admès que a les cúpules judicials encara són minoria. Per això, s'ha compromès a anar-ho resolent. També ha admès que els nous jutges no ocuparan places titulars, sinó que faran de suport a altres jutges. Tot i així, ha dit que el CGPJ treballa per promoure un mapa orgànic judicial "més racional" i instarà la creació de noves places.
 
La directora de l'Escola Judicial, Gema Espinosa, ha demanat als nous jutges que, a més de tenir coneixements jurídics, tinguin actituds "morals". Igualment, els ha demanat "cortesia, prudència, responsabilitat i valentia".
 
L'acte ha consistit, com cada any, en l'entrega, un per un, dels diplomes que acrediten els nous jutges com a tals. L'acte ha estat presidit pels reis d'Espanya, acompanyats del president de la Generalitat, Artur Mas, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, la delegada del govern espanyol a Catalunya, María Llanos de Luna, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, com a representants polítics. L'àmbit judicial estava encapçalat pel president del Tribunal Constitucional Francisco Pérez de los Cobos, el del TS i CGPJ, Carlos Lesmes, el fiscal general de l'estat, Eduardo Torres-Dulce, i el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, a més de la directora de l'Escola Judicial, Gema Espinosa. A la platea hi havia autoritats policials, judicials i polítiques, com el conseller de Justícia, Germà Gordó, vocals del CGPJ i diputats. 
 
Dels 204 alumnes de la promoció 64, 40 procedeixen d'Andalusia, 26 de Madrid, 21 de Catalunya i 20 del País Valencià. El 37% coneixen alguna de les llengües cooficials de l'estat (51 el català), el 93% saben anglès i el 32%, francès. Només el 5,88% tenen o han tingut algun parent a la carrera judicial, en contra del que solia passar antigament. La mitjana d'edat és de 30 anys. 44 dels alumnes tenen algun parent advocat, procurador, notari o secretari judicial. Pel que fa a les destinacions, 39 aniran a Andalusia, 31 aniran a Madrid i el País Valencià, 27 a Catalunya i 9 a les Balears.