El sector de l'automoció denuncia que el govern espanyol els ha requisat tests de coronavirus

El CIAC, el clúster de l'automòbil, es queixa que ha col·laborat en la fabricació d'equips de protecció que els han estat requisats, i que necessita els PCR per als seus treballadors

Un treballador a la planta de Nissan, en imatge d'arxiu
Un treballador a la planta de Nissan, en imatge d'arxiu | ACN
18 d'abril del 2020
Actualitzat a les 17:08h
El sector de l'automoció català ha demanat al govern espanyol que retorni els tests PCR adquirits per les empreses del sector per assegurar la protecció sanitària necessària als seus treballadors contra el coronavirus. El Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya (CIAC) assegura que ha fet una planificació de les necessitats d'EPI i tests de detecció de la CovidD-19. Segons Josep Maria Vall, "les empreses del sector han buscat proveïdors, han fet les comandes, amb les dificultats que hi ha per l'alta demanda, per tenir els EPI i els tests aquesta setmana, que era quan el sector retornava a la feina i ara el govern espanyol els ho treu de les mans". 

El mateix CIAC destaca que amb converses amb altres clúster de l'automoció de l'estat confirmen que el govern espanyol també els ha requisat tests de detecció i fins i tot EPI, "una situació que fins on sabem no s'ha donat a Catalunya, però que impossibilita que les empreses puguin tenir un mínim de seguretat". El clúster reuneix unes dues-centes empreses del sector, entre elles Nissan, Seat, Nissan, Siemens, Ficosa i Relats.

Vall s'ha queixat del fet que "el sector ha col·laborat des del primer dia a fabricar equips de protecció de manera gratuita i ara ens trobem que requisen uns tests que moltes empreses consideren imprescindibles per assegurar el màxim possible la seguretat dels seus treballadors". El president del CIAC afirma que "si els treballadors saben si tenen la Covid-19 o no és una informació que ajudaria molt a mantenir un alt nivell de seguretat, però sense els tests correm el risc que es generin nous focus". 

Els casos d'Alemanya i Corea del Sud

La política de tests massius, al costat d’altres factors, està mostrant-se com una acció eficient per reduir la xifra de morts. Alemanya té més de 137.000 casos diagnosticats i 4.052 morts. Quan el 6 d'abril Espanya arribava a una xifra similar de casos, multiplicava per tres la xifra de morts a Alemanya amb 13.055. Per la seva banda, Corea del Sud té poc més de 10.000 casos i 230 morts en un país de 51 milions d’habitants, 4 milions d'habitants més que l'estat espanyol.