El socorrisme és vital: «Alguns no es prenen seriosament un ofici tan necessari»

En Saúl Castelló vigila les platges de Barcelona des de fa tres temporades i parla de l'augment dels ofegats

Publicat el 27 d’agost de 2017 a les 15:02

El nombre de víctimes ofegades en platges catalanes al llarg d'aquest estiu ja duplica la quantitat comptabilitzada durant l'any passat. Davant d'aquesta situació, Saúl Castelló, un socorrista de Pro-activa que fa tres temporades que controla les platges de Barcelona, ho té clar: cal prendre's l'ofici seriosament.

El barceloní, de 25 anys i amant de la música, anima els banyistes a anar al litoral de la ciutat, ja que aquest any, i a diferència de l'anterior, "no s'han trobat moltes meduses, i picades de l'aranya de mar n'hi ha hagut però de forma molt esporàdica", remarca. Tot i això, considera que cal prevenir els ofegaments i entrar a l'aigua amb precaució.

"L'Ajuntament es mulla poc", opina, i afegeix que per oferir el servei de socorrisme "la via ràpida és una subcontracta, i amb aquestes, el que es busca és el màxim benefici de l'empresa i la contractació de persones joves que venen per períodes de temps curts i que no es prenen tan seriosament un ofici tan bonic i necessari com el nostre".

Saúl, pertanyent a un mòdul que agrupa les platges de nova Icària i Bogatell amb una plantilla de fins a vint socorristes, considera que la causa de l'increment de víctimes mortals en platges catalanes no respon tant a qüestions quantitatives sinó més aviat qualitatives. "Potser també pot influir el nombre de socorristes contractats, però això en última instància dependrà del quilometratge de la platja", explica.

Recorda que "a Barcelona, en el que portem d'estiu, només hi ha hagut una persona ofegada". A la capital catalana hi ha més recursos que a la resta del litoral. "La situació a la resta de Catalunya és pitjor perquè és un altre món diferent en el qual no disposen de tants recursos com nosaltres i potser els necessiten, i fins i tot més", defensa.

Accés als espigons malgrat que està prohibit

Pel que fa als usuaris que passen fàcilment als espigons –l'accés està vetat- per pescar o saltar a l'aigua, Castelló ressalta: "Delimitar el pas és feina de la Guàrdia Urbana, nosaltres només podem prevenir i/o avisar que s'està realitzant una activitat il·legal". Tanmateix, mentre ho explica, a l'espigó de Bogatell hi ha més de cinc persones pescant tranquil·lament no gaire lluny d'agents de la Urbana.

"Podem anar a avisar a la policia i aquesta anirà i els farà fora, però després tornaran. És el dia a dia", afirma. Afegeix que els socorristes fan "un munt de cures a gent que està en les roques, i que cau i es destrossa el genoll, quan està prohibit estar a l'espigó".

Pel que al turisme, el socorrista assenyala els beneficis que comporta a la ciutat però es mostra crític amb el tipus de visitant amb el qual es troben en moltes ocasions. "Preferiria un turisme més sa", explica. "Hi ha sobretot una àrea de la Barceloneta en la qual s'ajunta gent problemàtica i persones que fins i tot arriben a ficar-se a l'aigua begudes", adverteix.

En aquest cas, indica que, "quan identifiques a algú intoxicat, li recomanes que no hauria de banyar-se". Subratlla que intenten prevenir abans d'actuar, però no poden evitar que entrin a l'aigua. "En cap circumstància podem prohibir el bany a algú, en tot cas podem cridar a la policia si creiem que aquesta persona posa en risc la seva vida i la dels usuaris", assenyala.

 
Així és en Saúl
- Edat i lloc de naixement: 25 anys, Barcelona.

- Quina és la teva ocupació? Socorrista

- Què t'agrada de la ciutat? Poques coses. Potser el que més m'agrada és la gran oferta musical existent. Em fascina la música i per tant Barcelona, en l'àmbit cultural, m'agrada.

- Què en detestes? El que es respira. La pesta, les clavegueres que tenim aquí davant.

- A on passaries l'estiu? A Sud-amèrica. Com tots els meus companys són argentins em crida bastant l'atenció.