El Suprem retalla el reglament dels CIE per restringir la llibertat dels immigrants

El reglament es va aprovar el 14 de març i SOS Racisme i dues ONG d'Andalusia l'han impugnat parcialment

Publicat el 16 de març de 2015 a les 11:45
El Tribunal Suprem (TS) ha anul·lat cinc apartats del reglament de funcionament dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIE), aprovat ara fa un any pel govern espanyol. Arran d'un recurs de SOS Racisme i dues ONG d'Andalusia, el TS obliga el Ministeri de l'Interior a crear espais per a les famílies internades, prohibeix els registres personals si no estan totalment justificats i prohibeix internar dues vegades el mateix immigrant pels mateixos motius. No obstant, el ple de la Sala Contenciosa-Administrativa veu legals altres preceptes impugnats per les entitats, com la vigilància amb armes de foc, la interrupció de comunicacions o el decomís d'objectes no autoritzats.

El reglament dels CIE es va aprovar el 14 de març i diverses entitats el van impugnar parcialment en considerar que restringien massa la llibertat dels immigrants irregulars, que estan internats per un procediment administratiu i no pas penal. A més, recorden que els CIE no són presons i per tant el seu règim intern ha de ser molt més flexible i beneficiós pels interns que no pas els centres penitenciaris, ja que, teòricament només tenen limitada la seva llibertat de moviments. Per últim, consideraven que el reglament anava en contra d'alguns preceptes de la Llei d'Estrangeria de l'any 2000, de la Directiva Europea de Retorn d'Immigrants, del 2008, i de sentències del Tribunal Constitucional espanyol.

Dels 37 magistrats del ple, 33 van aprovar la sentència, i els altres quatre van emetre tres vots particulars en diversos sentits. Així, dels deu apartats recorreguts per les ONG, el TS n'ha anul·lat quatre i n'ha avalat sis.

En concret, el TS considera que la directiva europea estableix com a obligació la creació d'espais específics per a garantir la unitat i intimitat de les famílies immigrants recloses. El reglament només ho preveu "en la mesura del possible" i "sempre que existeixin mòduls", però el TS ho marca com a obligatori.

La sentència també anul·la la possibilitat d'internar un immigrant irregular dues vegades pels mateixos motius, sempre que no hagi exhaurit els 60 dies màxims d'internament i només pel període que li falti per complir aquest termini. El TS considera que no es pot internar dues vegades pel mateix motiu a la mateixa persona.

Per últim, el TS insta el Ministeri de l'Interior a redactar de nou l'apartat 55.2, que regula els escorcolls i registres personals als interns, arribant a la nuesa. Citant diversa jurisprudència constitucional, el tribunal recorda que només es poden fer escorcolls personals en casos excepcionals, sempre que perilli la seguretat del CIE i que alhora hi hagi sospites concretes que un reclús pot amagar al seu cos objectes o substàncies prohibides i no autoritzades. Per això, mentre no es redacti aquest article de nou amb aquests termes, els funcionaris policials que vigilen els CIE hauran de remetre's a la Llei d'Estrangeria i a una sentència del Tribunal Constitucional sobre la matèria.

D'altra banda, el TS ha avalat la possible creació de CIE temporals si els existents es veuen sobrepassats per una sobtada arribada d'immigrants. També avala que els policies puguin vigilar amb armes de foc les dependències del CIE, ja que és una eina habitual i no són funcionaris de presons. Igualment, també es permetrà interrompre comunicacions telefòniques o presencials dels interns si incompleixen la normativa de funcionament. Per últim, la sentència també avala que es decomissin els objectes "no autoritzats", com aparells de gravació.

Les vots particulars van en contra de la prohibició del segon reingrés pels mateixos motius i dels registres a interns nus. Altres vots particulars demanen la prohibició dels CIE temporals, de la vigilància amb armes de foc i de la interrupció de les comunicacions.