Els taxistes valoren els darrers gestos de Foment i la Generalitat, que ha plantejat una reforma de la llei del taxi i un registre dels VTC, i respondran amb una assemblea a les 16.00 hores on es decidirà si fan serveis mínims. "Hi ha gestos i nosaltres també intentarem fer gestos", ha assegurat Luis López, president de l'Agrupació Taxi Companys. No obstant això, la vaga es mantindrà un dia més, i això mateix han decidit els taxistes de Madrid, que seguiran acampats a la Castellana almenys fins aquest dimecres.
VÍDEO Els taxis de #Barcelona reben el suport de companys d'altres poblacions. Avui han de decidir en assemblea si desconvoquen la vaga; informen @jordibes i @_Sara_Gonzalez_ https://t.co/XNxxALMlHh pic.twitter.com/prDpGdVJG6
— NacióDigital (@naciodigital) July 31, 2018
Els taxistes segueixen amb la vaga però amb menys cotxes que en dies anteriors bloquejant el centre de Barcelona https://t.co/FHB95kbPMn pic.twitter.com/mar3aNXwIF
— NacióDigital (@naciodigital) July 31, 2018
El portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez, ha situat el possible punt d'inflexió en la reunió que mantindrà Foment amb els territoris aquest dimecres per parlar del traspàs de la competència, tot i que els taxistes demanen que en aquesta trobada hi participin també els ajuntaments. "Ens agraden molt les transferències a les comunitats, però el reial decret llei ha de dir ben clar que els ajuntaments tindran competència ben clara per regular el transport urbà", ha sentenciat.
El ministre reclama desconvocar ja la vaga
Per la seva banda, el ministre de Foment, José Luís Ábalos, ha apel·lat des de Sevilla a la "consciència cívica" del sector del taxi i els recorda que gaudeixen d'una concessió administrativa i que, per tant, són un servei públic. En aquest sentit, considera que tenen "major responsabilitat" que un particular que fa vaga. En aquest context, confia que l'oferiment fet pel seu ministeri en la reunió del dilluns amb els taxistes porti a la desconvocatòria de la vaga aquest dimarts mateix i que continuï el diàleg per resoldre el conflicte.
Foment va explicitar en una nota de premsa aquest dilluns a la nit el seu pla de canvi normatiu després que els taxistes demanessin per escrit les línies apuntades a la reunió. La resolució de la crisi s'enfoca en la línia que han defensat els taxistes i la regulació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, presidida per Ada Colau, suspesa pel Tribunal Superior de Justícia divendres passat: que les autonomies tinguin la competència per concedir llicències VTC i que els ajuntaments puguin participar de la regulació per garantir una ràtio d'una llicència VTC per cada 30 de taxi. Com complir amb aquesta proporció tenint en compte que ara la proporció és d'1/7 és un dels grans interrogants. "S'hauran de treure. Els VTC no es poden posar en el nostre mercat", ha etzibat Álvarez.
La vaga perd força al centre de Barcelona
El Ministeri no aspirava aquest dilluns a aconseguir la suspensió de la vaga, però sí pretenia evitar que no anés a més després que l'aturada s'hagi estès a les principals ciutats espanyoles -a Madrid han tallat la Castellana- i, en el cas de Barcelona, que el col·lapse s'hagi eixamplat de la Gran Via al passeig de Gràcia, si bé aquest dimarts ja ha baixat el nombre de taxis mobilitzats en el centre de Barcelona. El sector, que reconeix haver-se sorprès per la "solidaritat" i la "unitat" forjada en una protesta al carrer sense precedents en el punt àlgid del turisme a la capital catalana, se sent fort per portar el pols fins al final dels seus objectius.
[blockquote]La patronal dels VTC acusa els taxistes d'estar fent un "xantatge" i demanen al govern espanyol que no cedeixi[/blockquote]
Tot plegat, mentre el president de la patronal dels vehicles de lloguer amb conductor Unauto, Eduardo Martín, que s'ha reunit aquest dimarts amb Foment, acusa el sector del taxi d'estar fent un "xantatge" a la societat i demanen al govern del PSOE que no cedeixi davant del que consideren un "monopoli". Les llicències existents, ha dit, "es queden perquè són legals".
A l'espera de la compareixença del ministre el divendres
El compromís del govern espanyol és aprovar un decret llei el 14 de setembre que garanteixi el traspàs de la competència i així ho plantejarà el ministre a la reunió que aquest dimecres mantindrà la Conferència Sectorial del Transport amb les comunitats autònomes. Aquesta és la data que podria marcar un punt d'inflexió en la vaga. Els taxistes mobilitzats veien ahir difícil suspendre la protesta fins almenys divendres, quan està previst que Ábalos comparegui després de la reunió del consell de ministres i desgrani com i quan s'efectuarà el canvi normatiu, però finalment es podria aixecar aquest dimecres després de la trobada de la Conferència Nacional de Transport.
[blockquote]Pedro Saura, secretari d'Estat d'Infraestructures: "La reunió ha estat molt positiva. Els punts que ens ha plantejat el sector del taxi ens sonen molt bé"[/blockquote]
Les dues parts en negociació han reconegut que les converses, però, van pel bon camí, malgrat que l'episodi amb la nota de premsa del Ministeri va acabar enterbolint ahir els resultats. Fins a tal punt, que Foment va enviar una segona versió en la qual especificava les mesures que estava disposat a impulsar.
El centre de Barcelona continua ocupat pels taxis. Una altra jornada de vaga del sector, que espera moviments del govern espanyol. Avui els taxistes han de decidir si desconvoquen l'aturada https://t.co/FHB95kbPMn pic.twitter.com/kMCLnDNagp
— NacióDigital (@naciodigital) July 31, 2018
L'executiu espanyol ha argumentat fins ara que el conflicte no és de posicionament polític sinó competencial i és per això que demanen el marge de temps suficient per fer el traspàs amb "consens" amb les comunitats autònomes. "La reunió ha estat molt positiva. Els punts que ens ha plantejat el sector del taxi ens sona molt bé", va assegurar el secretari d'Estat d'Infraestructures, Pedro Saura, després de la reunió. "Ens ha agradat el to del ministeri. Són conscients que el problema és seriós", va dir el president d'Antaxi, Julio Sanz.