La plataforma "No a l'ampliació del Macba" es va reunir aquest dilluns mateix en assemblea i ja prepara mobilitzacions. L'objectiu, frenar un pla que els treu espai públic al cor del Raval, el barri més dens de la ciutat i amb menys metres quadrats per a ús ciutadà.
El cert és que a l'acte oficial d'aquest dilluns es presentava una novetat: el pla de projectar a la plaça dels Àngels, la de davant del Macba, el nou edifici de la institució artística. És a dir, aixecar un edifici de 2.500 metres quadrats allà on ara hi ha espai ciutadà caminable. Aquesta idea no és nova, però sí que s'havia deixat en suspens per la incomoditat que generava i pel sobrecost que havia acumulat el projecte. Fins i tot, mesos enrere, el Macba va incorporar l'arquitecte Santiago Cirugeda, sensible a conjugar les aspiracions veïnals amb els interessos de l'equipament, als treballs per a l'ampliació del museu. En aquell moment, Cirugeda va dir: "Ampliació sí, però no a la plaça". Ho va fer constar el diari El País. Finalment, però, l'arquitecte es va acabar desvinculant del projecte i el pla ha recuperat l'ambició d'ocupar la plaça, tornant al punt de partida i conflicte parcial.
La batalla dels metres quadrats de la plaça
L'Ajuntament intenta fer els seus números i defensa que "es guanyen" metres quadrats per al veïnat amb l'operació. Aquesta argumentació es basa a defensar que fins ara no es podien considerar espai públic zones com la que ocupen els skaters, al sòcol de davant del museu. Ara bé, a la pràctica, això sempre ha estat un espai amb usos públics: ho exemplifica l'ús intensiu de la zona per part dels patinadors. Amb el nou projecte de remodelació de la plaça, però, es preveu arraconar els skaters plantant-hi arbres, taules i bancs. L'alcalde Collboni va cridar a evitar que hi hagi col·lectius que "monopolitzin" la zona i va defensar que en el futur s'hi puguin estar més "nens, nenes i gent gran". Els veïns fan els seus números, també. Segons resolen, amb l'actual planificació d'ampliar el Macba perdran "908 metres quadrats" d'espai públic. Són els que conformen el sòl de la parcel·la que allargarà l'antic Convent dels Àngels i que veurà emergir un nou bloc a la plaça. En un comunicat conjunt emès aquest dimarts, la plataforma que integra diverses associacions i col·lectius del barri critica la manca de negociació en el rumb escollit per l'actual govern socialista. "No s'entén que l'alcalde, en tots els macroprojectes de la ciutat, cedeixi a les pressions dels lobbies i de la burgesia en detriment als interessos del veïnat. En aquest cas, regalant 1.000 metres d'espai públic per exposar una obra privada", resol el text.
Projecció virtual veïnal del nou edifici a la plaça dels Àngels, elaborada per la Plataforma No a l'ampliació del Macba
Els veïns indignats recorden que tenen un contenciós-administratiu obert que assenyala el que ells veuen com el pecat original. Es refereixen a l'aprovació de la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que va permetre planificar la construcció del nou edifici del museu en un espai públic, a través d'una requalificació i una compensació dels metres quadrats que no va satisfer els veïns. Aquell tràmit va comptar amb el vot a favor, l'any 2020, de totes les forces polítiques de l'Ajuntament. Ara, amb el cas pendent de resoldre's als jutjats, la plataforma "No a l'ampiació del Macba" frisa perquè aquesta via pugui allargar els terminis. De moment, el museu d'art contemporani assegura que espera tenir enllestida tota la nova obra l'any 2027.
Història recent i contraparts
Les entitats ciutadanes que ara planten cara als plans municipals són les mateixes que van protestar fins aconseguir que la primera opció per ampliar el Macba -la Capella de la Misericòrdia- es descartés. Creien que calia prioritzar l'espai per poder renovar el malmès CAP Raval Nord, una reivindicació històrica reconeguda per totes les administracions. Ho van aconseguir. Ara, però, lamenten que la nova opció passi per retirar-los espai públic que ara mateix té ús ciutadà. Entre els motius que plantegen per oposar-s'hi al creixement de l'entitat artística, protesten perquè veuran "molt reduïda" el que és "la plaça més gran del barri". Un greuge que s'uneix al fet que el Raval és el barri que té menys metres quadrats d'espai públic per habitant, asseguren des de l'entitat.
No els compensa la contrapart que se'ls ofereix públicament: una terrassa de 350 metres quadrats oberta a la ciutadania al sostre del nou edifici del Macba que s'hi construeixi. "Per començar, la terrassa estarà tancada a partir d'una hora. Així que no serà espai públic", resol Santi González, membre de la plataforma veïnal. A més, s'assenyala que no serà una zona de pas i de fàcil accés, sinó que es planteja una mena de mirador al qual caldrà pujar per gaudir-lo.
Un finançament encara inconcret
Pel que fa al preu de l'obra, un problema que el mateix Macba havia reconegut l'any passat, encara queden ombres per aclarir. El cost previst inicialment era poc més d'11 milions d'euros. Ara, s'ha anunciat que finalment serà de 16,26 milions d'euros. Aquest increment comportava haver de buscar finançament entre els actors implicats, es deia mesos enrere. D'entrada, qui havia de fer-se càrrec de l'obra era la fundació privada del museu, l'Ajuntament, la Generalitat i el Ministeri de Cultura. En la nova presentació del projecte, es va evitar aclarir com es repartirien numèricament la inversió, finalment. A preguntes d'aquest diari, ni el Macba ni el consistori han aportat cap informació que detalli com es partirà aquesta nova inversió necessària. Els veïns que es rearmen contra el projecte expressen "inquietuds" amb l'origen dels nous fons que permetin finançar l'obra.Les indignacions se sobreposen i el Raval és un terreny acostumat a haver de bregar per cada transformació. O per aturar-la. De moment, la plataforma de veïns contraris a l'obra reclamen atenció per a futures convocatòries de protesta.