Barcelona presenta el futur entorn del Macba amb un disseny que arraconarà els «skaters»

L'Ajuntament reivindica l'arribada de més verd a l'entorn de la plaça dels Àngels però el projecte deixa insatisfeta una part del veïnat que aspirava a aturar l'ampliació del museu contemporani

04 de març de 2024, 14:20
Actualitzat: 20:06h
Disseny virtual orientatiu de com es vol convertir la plaça dels Àngels, davant del Macba
Disseny virtual orientatiu de com es vol convertir la plaça dels Àngels, davant del Macba | Macba
L'Ajuntament de Barcelona segueix endavant amb el seu pla de conjugar l'ampliació del Macba amb la remodelació de l'entorn de la plaça dels Àngels, al barri del Raval. Encallat durant anys per diversos motius, el projecte comença a adquirir compromisos temporals i a concretar quines com equilibrarà el xoc d'interessos a la zona. Aquest matí, s'ha concretat que l'ampliació del museu contemporani està previst acabar-la el 2027 i confirmarà el guany de 2.500 nous metres quadrats per a l'equipament. A banda, sobre l'actuació a l'entorn del museu, el govern municipal ha presentat una reforma de l'espai. Un dels punts més rellevants és com es preveu ampliar el verd i intentar que la zona l'ocupin més "nens, nenes i gent gran", alhora que s'arracona l'actual ús predominant: el dels skaters

La pista sobre aquest nou pla és doble. Primer, perquè l'actual espai en què hi ha els patinadors de manera habitual passarà a ser reformat i està previst que inclogui arbres, bancs i taules. Amb aquest moviment, es complica l'activitat patinadora. A més, en el seu parlament, l'alcalde la ciutat, Jaume Collboni, també ha incidit en la voluntat de canviar la realitat que actualment defineix la plaça dels Àngels. Preguntat pel futur dels skaters, el batlle socialista ha reivindicat que la zona remodelada ha de permetre que hi hagi més pas de veïns i que "tota la gent que viu a l'entorn la pugui fer servir" com desitgi. "El que no fem és que es monopolitzi l'ús d'un espai públic d'aquesta rellevància", ha esmentat en referència als patinadors. Tot seguit, ha recordat que pròximament està previst que hi hagi el nou CAP Raval Nord, fet que també implicarà més gent caminant.

Ara bé, si bé aquest gest satisfà una part de les queixes veïnals pel que fa al soroll, l'operació urbanística deixa més dubtes. Una part important del teixit del districte de Ciutat Vella -un punt de la ciutat molt dens i amb molt pocs espais públics- fa temps que critica que es projecti l'ampliació del Macba amb un pla que impacta en els metres quadrats que podrien tenir ús ciutadà. Sobretot, perquè el moviment ha requerit la requalificació d'una zona que anteriorment estava prevista com a verda. Aquesta part del veïnat es manté insatisfeta amb el projecte i preveu organitzar-se pròximament. 

Mentrestant, el Macba ha aconseguit refer-se de les ombres i complicacions existents l'any passat, quan el projecte inicial d'11 milions d'euros per ampliar l'edifici del museu es va anar encarint i s'havia d'aclarir com s'assumiria el nou finançament. Finalment, el cost s'ha elevat fins als 16,26 milions d'euros. La idea és que aquests diners els aportin entre la fundació privada del museu, l'Ajuntament, la Generalitat i el Ministeri de Cultura. El maldecap econòmic s'ha acabat resolent amb un acord entre les parts, han explicat des de la institució cultural.

Els impulsors del projecte -Macba i Ajuntament- també reivindiquen que el pla inclou l'arribada d'una nova terrassa que qualsevol ciutadà podrà visitar. Serà un espai enjardinat d'uns 350 metres quadrats, que es presenta com un "mirador" i ocuparà el sostre del nou espai del Macba: l'antic Convent dels Àngels.
 

Disseny virtual orientatiu de com es vol convertir la plaça dels Àngels, davant del Macba | Macba


Sobre les obres a la plaça dels Àngels, el govern municipal preveu com a gran guany veïnal "la reformulació del sòcol" situat davant del Macba. La intervenció anirà a càrrec del consistori i hi planteja l'arribada de més vegetació i "zones d'estada". També s'hi guanyaran "ombres", seguint el camí d'adaptar-se a les exigències de l'emergència climàtica. La idea és que deixi de ser "una plaça dura", ha apuntat Collboni. Això, però, el projecte està condicionat pel pàrquing que hi ha sota la plaça, ha reconegut l'arquitecta en cap, Maria Buhigas. Tot plegat, però, s'ha de revitalitzar aquest any. Mentrestant, una part del veïnat es prepara per dir-hi la seva. Després d'anys d'estira-i-arronsa, aquest difícilment serà el final d'una reforma simbòlica.
Arxivat a