Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha necessitat quatre dies per denunciar els fets al jutjat, cosa que ha justificat perquè estava a l'espera de quantificar els danys al vehicle i els derivats de l'aturada del servei. El cost s'eleva a 1.849,24 euros. L'Ajuntament i la Generalitat han anunciat que es personaran. Els fets han posat en guàrdia el consistori i han reobert una vegada més el debat sobre la percepció del turisme, però aquest cop amb la incògnita afegida de per què s'ha tardat tant a fer-se públic l'atac.
La resposta de la Generalitat, però, no es limitarà a personar-se com a acusació particular. Com que podria tardar encara uns dies a poder-ho fer, fins que el jutge obri diligències, el Govern ha optat per agafar les regnes directament i preveu presentar una denúncia aquest dimarts mateix, segons han explicat a NacióDigital fonts del Departament d'Empresa i Coneixement. Si el Govern s'afanya a mostrar que actua, la CUP de Barcelona té just la postura contrària: ha donat suport a Arran i ha rebutjat que l'Ajuntament es personi.
[blockquote]La Generalitat no es limitarà a personar-se i preveu denunciar els fets de l'autobús aquest dimarts[/blockquote]
Els encaputxats van deixar a la part del davant de l'autobús la pintada "El turisme mata els barris", un lema que no és aliè als barcelonins, cosa que apunta al fet que no és el primer cop que Arran protagonitza alguna acció contra el turisme. Els darrers mesos s'han multiplicat en diversos punts de la ciutat els adhesius amb aquesta mateixa inscripció, a vegades també en anglès, i que inclouen el dibuix d'una calavera. Una de les zones on s'han col·locat és en els carrers més cèntrics de Gràcia. En aquesta ocasió, però, Arran ha tingut un rol molt més actiu.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NqIzGkbUloI[/youtube]
El regidor de Turisme, Agustí Colom, va defensar dissabte, quan es va difondre l'atac al bus als mitjans, que es tractava d'un "fet aïllat" en forma d'acte vandàlic que no reflecteix una situació de rebuig dels barcelonins envers el turisme, sinó que respon una reivindicació que es podria haver fet "en el bus turístic o en qualsevol altre element de mobiliari urbà". No obstant això, ja fa un any que els barcelonins crítics amb l'excés de turisme han deixat la seva petjada als carrers.
El fenomen de la turismofòbia s'escampa
Les accions de protesta contra el turisme massiu formen part del fenomen que s'ha anomenat turismofòbia, qüestió que preocupa el sector empresarial: 27 entitats, entre les quals el Gremi d'Hotels i Amics del Passeig de Gràcia, han dirigit una carta a Colau per demanar que condemni l'atac al bus, i insisteixen que aquesta acció no és un fet aïllat. L'estiu passat ja van aparèixer unes pintades en carrers de la Barceloneta. "Turista! Respecta o mor", lluïa el terra en alguns punts del barri. Ningú en va assumir l'autoria i l'Ajuntament es va afanyar a esborrar-les.
Al desembre, les protestes van pujar de to. "Cremarem l'hotel" i el trencament de vidres va ser la benvinguda que va rebre el nou establiment de la plaça del Sol, el primer del centre de Gràcia. Des de llavors ha rebut altres atacs i a les nits la direcció de l'allotjament va contractar un guarda de seguretat a fora de l'edifici, per si de cas. Ha estat, però, des del maig quan s'han multiplicat les accions de barcelonins cansats de tant turisme.
#CapMésEstiuComAquest#Turismefòbia#Guirifòbia#ParkGüell#Vallcarca#BalconingISFun pic.twitter.com/tqhr0HhWnh
— L'Escorpí (@LEscorpiMetxa) 19 de juliol de 2017
Durant la marxa anticapitalista de l'1 de maig es van trencar vidres i es van fer pintades en hotels. Quatre dies després, uns veïns van llançar pots de fum i també van fer pintades contra dos hotels del Poblenou durant una manifestació en contra de la massificació. Uns dies després, els visitants del parc Güell es van trobar de camí el lema "Tourismus macht frei" –emulant el lema "El treball allibera" que presidia la porta d'entrada dels camps de concentració nazis- i una diana amb la silueta d'un turista.
A finals del mateix mes, a Sants es van llençar escombraries i ous contra hotels i albergs durant una protesta. A mitjans d'aquest juliol van tornar les pintades de camí al parc Güell, on va aparèixer la pintada "Dear tourist: balconing is fun!!!", és a dir, "Estimat turista: el balconing és divertit!". Entremig la ciutat va acollir una manifestació que va aplegar 1.300 persones en contra del turisme massiu i perquè es garanteixi el dret a l'habitatge.
Reprovació de la gestió turística de Colau
Després que el maig es multipliquessin els atacs, l'oposició va forçar una comissió extraordinària a l'Ajuntament el juny amb la qual va reprovar la política turística del govern d'Ada Colau i el va acusar d'"atiar" la turismofòbia. La reprovació la van encapçalar el grup Demòcrata –el PDECat-, Ciutadans i el PP, i també hi va donar suport ERC malgrat que tan sols uns mesos abans va permetre a Colau aprovar el pla d'allotjaments turístics (PEUAT).
No és turismofòbia, és anticapitalisme. L'acció directa és necessària per la defensa dels barris davant del model turístic depredador. ✊ðŸ¾âœŠðŸ¾ https://t.co/dLJK2I9Wp2
— Maria Rovira (@mrovira) 31 de juliol de 2017
La CUP és l'única formació que no ha criticat clarament la turismofòbia, si bé la resta de l'oposició sovint acusa BComú de ser massa tèbia a l'hora de condemnar els fets. En la comissió de la reprovació, la líder "cupaire", María José Lecha, va retreure que a l'oposició es referissin a fets violents "per uns ous", i va plantejar que si passessin uns dies més, ja parlarien de "guerra oberta, caos, terrorisme internacional i destrucció". A parer seu, "és una estratègia per crear debat de confrontació entre veïnat i turistes, i no va per aquí".
El partit independentista ha donat suport a la darrera acció d'Arran. "No és turismofòbia, és anticapitalisme", ha remarcat amb una piulada la regidora Maria Rovira, i ha afegit: "L'acció directa és necessària per a la defensa dels barris davant del model turístic depredador". Arran ha justificat l'atac. "No és una qüestió de violència, és autodefensa", ha argumentat la portaveu, Laura Flores, que no descarta que l'organització protagonitzi noves accions pròximament.

Un adhesiu contra el turisme enganxat al barri del Raval. Foto: Adrià Costa